Volledig scherm
© AP

Turkse president gaat los na erkenning genocide Armenië

Recep Erdogan eist dat Bondsdagleden van Turkse origine een bloedtest ondergaan. Hij vraagt zich af of zij wel 'echte Turken' zijn, omdat zij de Armeense genocide hebben erkend.

Volledig scherm
© AFP

De bloedtest onder Duitse parlementsleden is de laatste uithaal van de Turkse president naar Duitsland. Eerder riep hij al woedend de ambassadeur terug uit Berlijn en beschuldigde hij de Duits-Turkse parlementariërs van steun aan de 'terroristische Koerdische Arbeiderspartij PKK'. ,,We weten al van wie zij de spreekbuis zijn. Van de separatistische terreurorganisatie in dit land zijn zij het verlengstuk in Duitsland'', zei hij, doelend op de PKK, die Turkije te vuur en te zwaard bestrijdt.

Dit keer trekt Erdogan in twijfel of de Duits-Turkse parlementariërs wel volbloed Turk zijn. Misschien zijn ze van Koerdische of Armeense afkomst. ,,Velen zeggen dat zij Turken zijn, maar wat voor Turken? Hun bloed moet in een laboratorium worden onderzocht'', aldus de boze president.

Bloedbad
De Duitse erkenning van het bloedbad op de Armeense christelijke minderheid in 1915, waarbij in het Ottomaanse Rijk meer dan een miljoen mensen zijn omgekomen, tergt Erdogan tot op het bot. Hij meent dat Duitsland wel het laatste land is dat zich over een 'zogenaamde volkenmoord' door Turkije mag uitspreken.

Eerst moet Duitsland maar eens rekenschap afleggen over de Holocaust en de vernietiging van meer dan 100.000 Herero aan het begin van de 20ste eeuw in Zuidwest-Afrika, sneert de Turkse president. Ook Merkel en haar regering moeten het ontgelden.

Erdogan is 'uiterst teleurgesteld' in het optreden van de kanselier. Hij kan niet begrijpen dat zij haar partijgenoten in de Bondsdag niet op andere gedachten heeft kunnen brengen.

Hitler
Turkse kranten die Erdogan aanhangen, reageren minder terughoudend op kanselier Angela Merkel. De Star zet Merkel op de voorpagina met haar naam opgemaakt als het karakteristieke Hitler-snorretje. Sözcü gebruikt een ander beproefd beeld, dat onder meer de Grieken gebruikten in de 'Grexit-crisis', waarin Merkel namens Europa harde bezuinigingen bleef eisen: zij wordt afgebeeld in het tenue van Adolf Hitler, inclusief de swastika, het Duitse nazi-kruis.