Volledig scherm
Een man in Drachten ging met machete een buurman te lijf © thinkstock

Twee jaar cel geëist voor afhakken vingers buurman

Tegen de 28-jarige man die afgelopen zomer tijdens een feestje in Drachten twee vingers afhakte van z'n 33-jarige buurtgenoot Daniël Jaasma is vandaag in de rechtbank in Leeuwarden 42 maanden cel geëist, waarvan 18 voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie ziet het afhakken van de vingers als poging doodslag. De man is verminderd toerekeningsvatbaar.

Het had een leuk buurtfeest moeten zijn in de Geelgorsstraat in Drachten, maar het ontaardde in korte tijd in een vechtpartij waarbij zelfs een machete werd gebruikt. Waarom de uit Irak afkomstige Hassan H. door het lint ging is niet helemaal duidelijk. Drank speelde vermoedelijk een rol toen er wat agressie over en weer ontstond. Hassan voelde zich bedreigd, verklaarde hij.

Machete
Buurtgenoten hadden al een paar keer gezegd dat Hassan beter naar binnen kon gaan, maar steeds kwam hij weer naar buiten. De derde keer met een machete waarmee hij om zich heen ging slaan. Slachtoffer Daniël Jaasma probeerde zich te beschermen door zijn hand voor zijn gezicht te houden. Daardoor werden wel zijn ringvinger en pink afgehakt.

Chirurgen slaagden erin de twee vingers weer aan de hand te zetten, maar de 33-jarige Daniël revalideert nog steeds. Volgens zijn schoonmoeder zal hij zijn hand nooit meer volledig kunnen gebruiken.

Poging moord
Omdat Hassan rustig een machete ging halen uit zijn eigen huis, terugkeerde naar het feeste en op zijn slachtoffer inhakte, wilde het OM hem in eerste instantie voor poging moord vervolgen. En daarnaast voor zware mishandeling. Uiteindelijk eiste de officier vandaag 42 maanden cel (waarvan 18 voorwaardelijk) voor poging doodslag.

De rechter doet over twee weken uitspraak.