Volledig scherm
© ANP/Defensie

Twee Nederlandse militairen omgekomen bij missie in Mali

Twee Nederlandse militairen zijn vanmorgen in Mali omgekomen bij een oefening met mortieren. Defensie bevestigt de dood van de militairen. Het gaat om de 24-jarige Kevin Roggeveld uit Groningen en de 29-jarige Henry Hoving uit Winschoten. Beiden kwamen om op de schietbaan van Kidal.

Korporaal Roggeveld en sergeant 1e klasse Hoving kwamen bij een schietoefening met een 60 mm mortiergranaat om het leven. Eerder was reeds een verklaring op de Facebookpagina van vredesmissie MINUSMA te lezen.

De explosie verwondde ook een derde 23-jarige Nederlandse militair. Hij raakte zwaargewond en is, aldus Defensie, in een militair hospitaal in Kidal geopereerd. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Er is een intern onderzoek aan de gang. Ook is er een condoleanceregister geopend.

De blauwhelmen maakten deel uit van de C-compagnie van het 13e infanteriebataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen. De families van de slachtoffers zijn door het ministerie op de hoogte gebracht.

'Afschuwelijk ongeval'
Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer noemde, tijdens de persconferentie, de dood van de Nederlandse soldaten een 'afschuwelijk ongeval'.

Premier Rutte is geschokt door de dood van de twee militairen. ,,Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden.''

,,Het is intens verdrietig en nauwelijks te bevatten. In ons hart en onze gedachten zijn wij nu bij de families en vrienden van de overledenen. Voor hen is de klap het zwaarst. Heel Nederland leeft intens mee. Ook met de militair die bij dit ongeluk zwaargewond is geraakt'', laat de premier weten.

Belangrijk werk
Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders is 'zeer aangeslagen'door de dood van de twee Nederlandse blauwhelmen in Mali. ,,Het verschrikkelijke nieuws maakt opnieuw duidelijk dat dit met aanzienlijke risico's gepaard gaat. Dat mogen we nooit uit het oog verliezen."

,,Zij hebben eraan bijgedragen dat Mali een stabieler en vreedzamer land is geworden", aldus Koenders die in zijn vorige functie leiding gaf aan de VN-missie in Mali. ,,Ik wil benadrukken dat de Nederlandse regering zeer dankbaar is voor het belangrijke werk dat zij hebben geleverd voor deze VN-missie."

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert laat weten met verdriet kennis te hebben genomen van het verschrikkelijke bericht uit Mali. ,,Mijn medeleven gaat uit naar de naasten en collega's van deze twee dappere militairen. Zij streden voor een betere en veiliger wereld en betalen daarvoor de hoogst mogelijke prijs. Zij verdienen ons grootste respect. Ook gaan mijn gedachten uit naar de militair die zwaargewond is geraakt'', aldus de minister.

Niet eerste ongeluk
Het is niet het eerste ongeluk met Nederlandse soldaten in het Afrikaanse land. Vorig jaar maart overleden kapitein Rene Zeetsen (30) en eerste luitenant Ernst Mollinger (26) bij een ongeval met hun Apache-helicopter.

Minusma
Het ongeluk van vandaag gebeurde ten zuiden van Kidal, op bijna 300 kilometer van Gao, schrijft Defensie. Daar is de Nederlandse hoofdmacht gestationeerd voor deelname aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (Minusma). 

Nederland levert sinds 2014 400 militairen aan de vredesmacht in Minusma die in totaal 6000 man groot is. Het voornaamste doel is gewelddadig moslimextremisme in het noorden van het land te bestrijden. De missie wordt op verzoek van Mali uitgevoerd en loopt voor Nederland eind dit jaar af.

De Veiligheidsraad van de VN heeft juist vorige week besloten 2500 extra blauwhelmen toe te voegen aan de vredesmacht in Mali. De VN willen de strijdmacht in het Afrikaanse land meer 'proactief en krachtig laten optreden' om de stabiliteit in het land te verbeteren. Het is niet bekend of Nederlanders van deze nieuwe groep deel zullen uitmaken.


Reactie vakbond militairen

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel (VBM) wil dat de Nederlandse militairen in Mali niet meer oefenen met mortieren. Eerst moet volgens de bond duidelijk zijn wat zich heeft afgepeeld rond het ongeluk. 

,,Zijn er fouten gemaakt in de procedures of zitten daar lacunes in? Of kwam het door de mortier zelf of door de afschietbuis? We weten niet wat er is gebeurd en dat is precies het probleem', zegt voorzitter Jean Debie van de VBM. Hij spreekt van een afschuwelijk incident. ,,Dit is vreselijk voor de nabestaanden. Naar hen gaan in eerste instantie onze gedachten uit.''