Volledig scherm
De tweeling ging al eerder in de fout © Opsporing Verzocht

Tweeling (15) al eerder betrokken bij zedenmisdrijven

UpdateDe Rotterdamse tweeling (15) die er van wordt verdacht afgelopen november met een vriend (16) in Schiedam een 35-jarige vrouw te hebben verkracht, is al eerder wegens zedenmisdrijven met de politie in aanraking geweest. Dat meldt een bron rond het onderzoek. ,,Het zijn ratjes,'' zegt een vroegere voetbaltrainer van de twee broertjes.

Quote

Het zijn lastige jongens die het moeilijk hebben, weinig geld en zo

Daniel Blinker, oud-voetbaltrainer van de tweeling

De tweeling uit de multiculturele wijk Oud Mathenesse zou in oktober 2015 in hun woonplaats een minderjarig meisje hebben aangerand. Begin vorig jaar zouden ze zich weer hebben vergrepen aan een jong meisje, dit keer in Schiedam.

In beide gevallen is door de ouders van de slachtoffertjes aangifte gedaan bij de politie. De broers moeten daarvoor nog ter verantwoording worden geroepen bij de kinderrechter.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt niet te kunnen bevestigen dat de 15-jarige jongens al eerder betrokken zouden zijn geweest bij zedendelicten. ,,Ze zijn minderjarig, dan doen we daar geen uitspraken over'', reageert een woordvoerder.

In november zouden ze in Schiedam opnieuw hebben toegeslagen, op hun 15de verjaardag. Samen met een vriend zouden ze een vrouw in haar auto hebben verkracht. De vrouw kende de jongens niet en er was voor zover bekend geen incident aan vooraf gegaan.

Ouders
De ouders van de tweeling verklaarden gisteren tegenover deze krant bijna niet te kunnen geloven dat de jongens de verkrachting op hun geweten zouden hebben. Vader Guilherme mag op last van de advocaat van de jongens helemaal niks meer zeggen. Zo 'lief' als de ouders de tweeling beschrijven, lijken de jongens niet te zijn.

,,Deze knapen,'' zegt de bron rond het onderzoek, ,,hebben naast de aanrandingen al een hele waslijst aan incidenten op het gebied van overlast en baldadigheid op hun naam staan.'' De twee zouden in november de 35-jarige vrouw hebben aangerand precies op hun vijftiende verjaardag.

Quote

Als je met de bus onderweg was, waren zij wel het lastigst

Weinig geld

Hoewel de ouders hun zoons als lieve jongens beschrijven, zijn er ook andere verhalen. ,,Verkrachting is wel heel zwaar, dat had ik niet gedacht, maar als je me vraagt: zouden ze voor diefstal opgepakt kunnen zijn, zeg ik: ja,'' vertelt Daniël Blinker die de broers trainde bij De Betrokken Spartaan, waar beiden voetbalden. ,,Het zijn jongens die het moeilijk hebben. Als je hun kleding zag, hun sportspullen; je kon zien dat ze weinig geld hadden. De contributie werd altijd  voorgeschoten. En ze moesten alles zelf doen, naar de club komen en zo.''

Lastigst
,,Op de club gedroegen ze zich altijd keurig,'' vervolgt Blinker. ,,Maar als je met de bus onderweg was, waren zij wel het lastigst. En dan ook nog met zijn tweeën, altijd, dus dan zijn ze moeilijk de baas te blijven. Echte bandieten, hè.''

Over de vriend die bij de verkrachting betrokken was, is iets minder bekend. Volgens een andere trainer van De Betrokken Spartaan maakt hij deel uit van het project Alleen Jij Bepaalt, voor moeilijke kinderen. De website meldt dat Alleen Jij Bepaalt een initiatief is vanuit het Ministerie van Justitie en Veiligheid waarbij 'jongeren uit een kwetsbare omgeving een gestructureerd vrijetijdsbesteding geboden wordt.'

Hechtenis
De tweelingbroers zijn gisteren, samen met hun vriend, op verdenking van de verkrachting van de Schiedamse vrouw voorgeleid aan de rechter-commissaris. Hun voorlopige hechtenis werd met twee weken verlengd.