Volledig scherm
© gettyimages

Uitdaging voor scholen: half jaar niet roken

In totaal 120 klassen van vmbo- en praktijkscholen in de regio's Amsterdam, Friesland, Limburg en Flevoland/Gelderland gaan een bijzondere uitdaging aan. Ze hebben met elkaar een contract ondertekend om een half jaar niet te roken. Wie het volhoudt, maakt kans op een uitje met de klas.

Met de lancering van de Smokefree Challenge hoopt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) jongeren van het roken af te houden en weer een stap dichterbij een rookvrije generatie te komen. Doordat er klassikale afspraken gemaakt worden, wordt de sociale druk om niet te beginnen met roken vergroot.

VMBO
Het gaat bij de scholen om een proef. De uitdaging is vooral gericht op jongeren in de eerste twee klassen van het vmbo. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen hier vaak voor het eerst met sigaretten in aanraking komen. Het aantal jongeren dat rookt is de afgelopen jaren gedaald, maar de kans dat een vmbo-leerling rookt is bijna tien keer zo hoog als de kans dat een vwo-leerling rookt.

,,Als je op jonge leeftijd niet begint, begin je er later vaak ook niet meer mee. Dat gun ik alle jongeren. De rookvrije generatie komt hiermee weer een stapje dichterbij", aldus de staatssecretaris.

Rookverbod
Eerder zijn al verschillende abdere maatregelen genomen, zoals het verhogen van de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak en de elektronische sigaret en de NIX18-campagne. Verder komt er in 2020 een rookverbod op schoolpleinen. Dit is belangrijk omdat blijkt dat jongeren hun eerste sigaret vaak op het schoolplein krijgen.