Volledig scherm
© anp

Uitstallen sigaretten ook in tabakszaak en tankstation verboden

Tabakszaken, tankstations en supermarkten mogen straks geen sigaretten meer in het zicht leggen van klanten. Dat gaat staatssecretaris Martin van Rijn regelen, maakt hij vandaag bekend. Door de ban moet roken onder jongeren worden ontmoedigd.

Quote

We moeten vooral jongeren helpen om van het roken af te komen en zorgen dat ze niet gaan roken

Martin van Rijn, staatssecretaris Volksgezondheid

,,Dit is bewust beleid", licht Van Rijn de maatregel toe. ,,Roken is erg ongezond en het is belangrijk dat we ingrijpen om onze jeugd te beschermen. Dat vind ik mijn taak als staatssecretaris van Volksgezondheid. We moeten vooral jongeren helpen om van het roken af te komen en zorgen dat ze niet gaan roken." 

Van Rijn heeft geprobeerd om de organisaties achter supermarkten en andere verkooppunten (tabaks- en gemakszaken, tankstations, automatenbranche) zelf afspraken te laten maken om het uitstallen van tabakswaar totaal uit te bannen, maar die poging is mislukt.

CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten, bleek als enige bereid om tabaksproducten per 2020 daadwerkelijk uit het zicht te halen. Grote ketens als Jumbo en Dirk hebben zelfs hun sigaretten al verborgen. De tabak- en gemakszaken en tankstations wezen een totale ban echter af, onder meer vanwege het economische belang van rookwaar voor de omzet.

Wet
Van Rijn wil niet 'achterop' raken met de aanpak van roken. Hij zal daarom komend jaar aan een wettelijk verbod op uitstallen gaan werken. ,,Daarbij moeten we in de praktijk goed kijken wat er kan en niet kan. En in de gaten houden dat we vooral jonge mensen bij tabaksproducten willen weghouden."

De Tweede Kamer nam recent nog een motie aan van PvdA'er Volp voor een ban. Volgens Volp wordt zo 'achterstallig onderhoud' weggewerkt bij de aanpak van roken door jongelui. Ze vindt het jammer dat de verkooporganisaties niet zelfstandig een akkoord konden bereiken.

Het kabinet heeft dit jaar, ook opgelegd door Brussel, al verschillende maatregelen genomen om tabak minder aantrekkelijk te maken. Zo zijn de pakjes voorzien van afschrikwekkende plaatjes en worden ze binnenkort ontdaan van alle glitter en glamour. Zelfs een totaal kale verpakking is in zicht.