Volledig scherm
© epa

Uitzonderlijk: Mars staat mega-dicht bij de aarde

Mars staat zeer dicht bij de aarde en dat is de afgelopen elf jaar niet meer gebeurd. De planeet is al dagen uitzonderlijk goed te zien maar maandag is de afstand tot de aarde het allerkleinst: bijna 76 miljoen kilometer.

Bij zonsondergang staat het hemel- lichaam in het zuidoosten aan de hemel en is de planeet met het blote oog waarneembaar. Met een telescoop zijn ook de poolkappen en de roestbruine oppervlakte te zien.

Eerder deze maand stond Mars al in een oppositie. Daarbij staat de planeet precies tegenover de zon, wat betekent dat hij de hele nacht te zien is. Vóór de oppositie is Mars vooral in de late nacht en vroege ochtend te zien. Tot een halfjaar na zo'n oppositie is dat 's avonds en in de vroege nacht.

300 jaar
Mars blijft tot half juni van dichtbij te zien. De laatste keer dat de planeet zo dichtbij kwam, was in augustus 2003. Toen was de afstand minder dan 56 miljoen kilometer. Het duurt nog 300 jaar voordat Mars weer zo dichtbij staat.

Afhankelijk van de steeds veranderende positie van de aarde en de planeten kan de maximale afstand tot Mars wel 400 miljoen kilometer bedragen.