Volledig scherm
© Thinkstock

Universiteit schort 'dodelijke' proeven met labradors op

De Universiteit Maastricht (UM) heeft proeven met enkele tientallen labradors opgeschort. De UM nam die beslissing na een handtekeningenactie van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC). Die haalde online meer dan 84.000 handtekeningen op tegen de proeven.

'Maar liefst 39 labradors staan op het punt om gebruikt te worden in experimenten', is te lezen op de petititiewebsite freethelabradors.org. 'Deze experimenten worden door de onderzoekers zelf ingeschat als zeer pijnlijk. Opzettelijk wordt er bij deze gezonde labradors hartfalen opgewekt, waarbij 1 op de 3 honden al tijdens het experiment zal sterven!  Alle honden zullen uiteindelijk de dood vinden'.

De UM wil de honden gebruiken voor experimenten met pacemakers. Bij geen enkel proefdier was het onderzoek volgens de UM al begonnen.

Proefdieren
De UM liet vanochtend weten zich nader te zullen beraden. 'De UM begrijpt dat er in de maatschappij zorgen leven ten aanzien van het gebruik van proefdieren, zoals honden', schrijft de universiteit in een verklaring.

De ADC wil zo snel mogelijk in gesprek met de universiteit. 'Aan het opschorten van de proeven hebben we niets. Ze moeten er helemaal mee stoppen', zei woordvoerder Robert Molenaar. Komende maandag, tijdens de opening van het academisch jaar, gaan 150 dierenliefhebbers naar het proefdiercentrum in Maastricht toe om de honden op te eisen, zegt Molenaar. Veel mensen zouden zich al bij de ADC gemeld hebben om de labradors op te vangen.

Dierendag
Op 4 oktober, dierendag, staat een stille optocht gepland door Maastricht, waarbij een groot aantal labradors meeloopt. 'Zo hoort het, ze horen gewoon tussen de mensen te lopen. Ze horen niet akelig alleen en opgesloten in een proefdiercentrum te zitten', vindt Molenaar.

ADC wordt naar eigen zeggen overspoeld door reacties van dierenvrienden. 'We kunnen alle 39 labradors direct plaatsen in warme gezinnen. De mensen pikken de experimenten niet en willen stopzetting.'

poll

Voor welk land juich jij nu bij het WK?

  • België (45%)
  • Argentinië (3%)
  • Frankrijk (7%)
  • Zweden (3%)
  • Een ander land (16%)
  • Ik kijk helemaal niet (27%)
16396 stemmen