Volledig scherm
© ANP/Lex van Lieshout

Van der Steur wil niet aan invoering dubbele achternaam

Het wordt niet mogelijk om een kind de achternaam van beide ouders te geven. Dat heeft minister Van der Steur beslist, schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer.

Volledig scherm
Ard van der Steur bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. © ANP
Quote

De urgentie is er wél! Ik heb handteke­nin­gen verzameld van bijna 5000 mensen, vooral vrouwen, die het graag anders zouden zien

Laura Kraak (26)

De bewindsman reageert op een petitie die is ondertekend door bijna 5000 mensen waarin wordt gevraagd om verruiming van het naamrecht, zodat kinderen een dubbele achternaam kunnen krijgen. Nu biedt de wet niet de mogelijkheid om een keuze te maken voor een combinatie van de geslachtsnamen van de ouders. Ze moeten beslissen welke van hun twee achternamen het kind zal dragen.

Een werkgroep pleitte er in 2009 ook voor om de keuze voor de achternaam van beide ouders te regelen. Het toenmalige kabinet zei daar destijds over 'dat niet is gebleken van dermate grote en urgente maatschappelijke problemen op het gebied van het naamrecht dat een fundamentele wijziging van wet- en regelgeving op korte termijn noodzakelijk is'.    

Van der Steur ziet geen aanleiding om dat standpunt nu te herzien, meldt hij de Kamer. Elders in Europa kunnen baby's vaak wel de achternaam van de vader én de moeder krijgen.

Teleurstellend
De Amsterdamse Laura Kraak (26) is de initiatiefneemster van de petitie. Zij noemt het 'uitermate teleurstellend' dat Van der Steur met dezelfde motivatie komt als zijn voorganger. ,,Dat is wel erg gemakkelijk, zeker als het volk blijft roepen dat het verandering wil. Want de urgentie is er wél! Ik heb handtekeningen verzameld van bijna 5000 mensen, vooral vrouwen, die het graag anders zouden zien. Ook nu ontvang ik nog dagelijks ondersteunende berichten."

Kraak gaat gewoon door met haar actie en wil via een burgerinitiatief (40.000 handtekeningen) het onderwerp op de Kameragenda krijgen.