Volledig scherm
PREMIUM
René van Engelen helpt een paar jongens met de voorbereiding van hun presentatie. © Chris van Klinken

'Van een Barbie maken ze een machinegeweer'

workshop voor juffenHet onderwijs wordt gedomineerd door juffen. Die leren nu in een workshop hoe ze met typisch jongensgedrag moeten omgaan.

Quote

Ik ging zagen en timmeren met die jongens, vonden ze leuk

René van Engelen

René van Engelen (51) zag het gebeuren: hij had als onderwijzer met die jongens geen probleem, de juffen wel. Hoe kan dat?, vroeg hij zich af toen hij in 1997 les ging geven op basisschool De Viermaster in Papendrecht. ,,Ik was de eerste man hier op school in groep 6. Had ook nog nooit in een vrouwenteam gewerkt."

Achteraf kijkt hij vol verbazing terug op die tijd. ,,Ik denk wel eens: waar maakte ik me toen druk over. Sinterklaas, netjes schrijven in een schrift en daar een hele toestand van maken, veel gedoe over een kind dat uit de band springt. Ik ging zagen en timmeren met die jongens, vonden ze leuk. Dan hoorde ik soms wel eens iets over overlast, maar ach", haalt hij zijn schouders op.

Huilen
Zijn ervaringen vormden voor hem aanleiding om zich in jongensgedrag te verdiepen. Conclusie: jongens zijn anders dan meisjes. Iets wat in de jaren zeventig nog fel werd bestreden. ,,Toen is het mis gegaan met ons mannen. Moesten we huilen en zo. En jongens werden gebombardeerd met poppen", zucht Van Engelen, inmiddels directeur bij De Viermaster. ,,Maar jongens kiezen uiteindelijk een pistool. En van een Barbie maken ze een machinegeweer."