Volledig scherm
PREMIUM
Prinses Amalia © ANP

Van een zakcentje naar 1,5 miljoen per jaar

Amalia Het is een bedrag uit de rijksbegroting dat blijft hangen: kroonprinses Amalia (12) ontvangt vanaf 2021 een uitkering van bijna anderhalf miljoen euro per jaar. Waarom zo veel? Juist om financieel onafhankelijk te zijn.

Volledig scherm
Wanneer prinses Amalia 18 jaar wordt, ontvangt ze 1.495.000 euro op jaarbasis. © ANP

Een uitspraak over de financiële opvoeding die Willem-Alexander en Máxima aan hun drie dochters geven? Excuus hoor, grinnikt Henriëtte Raap-Scheele van het Platform Wijzer in Geldzaken, maar mag ze even proesten? De koningin mag dan erevoorzitter van haar organisatie zijn, over de geldelijke onderwerpen die aan de keukentafel in Villa Eikenhorst besproken worden zwijgt Máxima ook tegen mensen van het platform.

De begroting voor het koninklijk huis vermeldt de jaarlijkse uitkering die kroonprinses Amalia incasseert vanaf 7 december 2021, de dag waarop ze haar 18de verjaardag viert: naast zoenen, kaarten, taart en wie weet een rijles ontvangt ze vanaf die dag 1.495.000 euro op jaarbasis.

Het leeuwendeel (1.232.000 euro) gaat op aan personele en materiële ondersteuning, al blijft er altijd nog een lieve 263.000 euro over voor de Prinses van Oranje, die vanaf die dag ook rechtstreeks haar vader opvolgt bij een abdicatie of overlijden. Doet zich voor Amalia's 18de verjaardag iets desastreus voor, dan springt Máxima in als regentes - tot het moment dat Amalia formeel volwassen is.

  1. Vijf veelgehoorde leugens bij sollicitatiegesprekken (die je maar beter kan vermijden)

    Vijf veelgehoor­de leugens bij sollicita­tie­ge­sprek­ken (die je maar beter kan vermijden)

    Zeg eens eerlijk, is alles wat op jouw cv staat de waarheid en niets dan de waarheid? De kans is klein. Het is bijvoorbeeld maar al te aanlokkelijk om te schrijven dat je Frans ‘zeer goed’ is, terwijl je de taal in geen tien jaar meer hebt gesproken. Maar hoe ver kan je gaan met leugentjes om bestwil, als je droombaan ervan afhangt? Het Laatste Nieuws verzamelde vijf veelgehoorde leugens bij sollicitatiegesprekken: