Volledig scherm
Staatssecretaris Martin van Rijn © anp

Van Rijn: Hoofdrol budgethouders bij nieuw pgb-systeem

Staatssecretaris Martin van Rijn (langdurige zorg) wil, met steun van de Tweede Kamer, een gloednieuw online portaal op poten zetten voor de verwerking van persoonsgebonden budgetten (pgb's). Dat blijkt vanavond tijdens een politiek debat.

Quote

We moeten zorgvuldig te werk gaan

Staatssecretaris Martin van Rijn

Van Rijn denkt dat er 'het meeste muziek zit' in een variant waarin budgethouders zélf de uitbetaling en het beheer van hun zorggeld gaan regelen. Dit is een overwinning voor de vereniging van pgb-houders, die met deze oplossing op de proppen is gekomen.

Alle parlementariërs smachten naar een 'eenvoudig, goedwerkend portaal voor de budgethouder'. Die kan via deze weg dan zelf simpel persoonsgegevens invullen, declaraties voor genoten zorg indienen en communiceren met de verstrekker over zijn of haar pgb-budget.

Verantwoordelijk
De vraag is echter wie er verantwoordelijk moet worden voor de uitkering van de budgetten. Over één ding zijn de Kamer en Van Rijn het al eens: scenario's waarin de Sociale Verzekeringsbank - nu de fabriek achter het pgb - een hoofdrol vervult, zijn geen optie meer.

Dan blijven feitelijk nog drie opties over: verregaande verantwoordelijkheden leggen bij de budgethouder, zoals pgb-vereniging Per Saldo wil, het systeem laten uitvoeren door de gemeenten of de zorgkantoren (die nauw gelieerd zijn aan de verzekeraars) de macht geven.

Volledig scherm
Van Rijn © ANP

Budgethoudersvariant
Volgens de bewindsman op VWS zijn die laatste twee opties echt 'niet realistisch' op afzienbare termijn. Dus blijft de budgethoudersvariant staan. De pgb-houder krijgt dan de regie en de verantwoordelijkheid. Dat is ook beter voor de geldverstrekker (de SVB) en de zorgverlener.

Een deel van de oppositie - waaronder SP, GroenLinks en PVV - wil dat de Kamer liefst nu definitief besluit hoe het pgb er straks uit gaat zien. Zodat het kersverse systeem in 2018 operationeel is. Zover wil de staatssecretaris nog niet denken. ,,We moeten zorgvuldig te werk gaan."

Niet uit de klauwen lopen
Coalitiepartijen VVD, PvdA en ook D66 hameren op een degelijke bestudering van het overgebleven scenario en de kosten die daaraan vast zitten. Daar is Van Rijn het mee eens. Iedereen wil koste wat kost voorkomen dat een nieuw pgb-systeem compleet uit de klauwen loopt.

Met een persoonsgebonden budget kunnen zieken en gehandicapten de zorg vergoed krijgen die bij hun situatie past. Vorig jaar liep de verwerking door de Sociale Verzekeringsbank echter totaal in de soep, mede door grote automatiseringsproblemen.