Volledig scherm
© ANP

Van Tongeren toch op kandidatenlijst GroenLinks

Het Amsterdamse Kamerlid Liesbeth van Tongeren (58) komt alsnog op de kandidatenlijst van GroenLinks. Op de zojuist bekendgemaakte lijst van de partij staat ze op plek 6. GroenLinks schommelt in de peilingen tussen de 12 en 14 zetels.

Van Tongeren is blij met die verkiesbare plek. ,,Ik had er veel meer rekening mee gehouden dat het niet zou lukken. Er is overweldigend op mij gestemd. Ik ben heel erg tevreden.'' Om als niet-voorgedragen kandidaat toch op de lijst te komen, moest 50 procent plus 1 van de deelnemers aan het internetreferendum haar hoog op de lijst plaatsen. ,,Hartverwarmend'', oordeelt Van Tongeren.

Van Tongeren was de enige van de huidige vier Kamerleden die niet terugkeerde op de lijst van GroenLinks. Volgens ingewijden zou ze niet zichtbaar genoeg zijn geweest als groen Kamerlid - als oud-Greenpeacedirecteur werd dat wel van haar verwacht - en zou ze moeilijk zijn om mee samen te werken. 

,,Ik was uit het veld geslagen en verbaasd. Je kunt mij van alles verwijten, maar niet dat ik niet groen ben of niet zichtbaar. Er werd van alles gespeculeerd. Was dit de lange arm van ExxonMobil? Er worden overal ter wereld klimaatactivisten de voet dwars gezet.''

Geen 'groene' kandidaat
Aanvankelijk leek Van Tongeren, die in 2010 in de Kamer werd verkozen, zich bij haar lot neer te leggen. Maar toen er op de nieuwe kandidatenlijst geen nadrukkelijk 'groene' kandidaat stond, besloot ze alsnog een persoonlijke campagne te gaan voeren voor een plekje op de lijst. ,,Als er al een probleem was met de zichtbaarheid, is dat nu opgelost'', grapt Van Tongeren.

Het aanvankelijke besluit niet met haar door te gaan verraste Van Tongeren naar eigen zeggen volkomen. Ook voor de buitenwacht wees niets erop dat de partij niet tevreden over haar was. Na aanvankelijke berusting besloot ze de leden, die in een referendum over de lijst mochten stemmen, te mobiliseren om haar alsnog een plekje te gunnen.

Goed gesprek
Nu wil ze weer verder op de inhoud. ,,Ik wil heel graag aan de gang met het verkiezingsprogramma.'' Problemen in de fractie verwacht ze niet. ,,We zijn allemaal ongelooflijk professioneel.'' Wel zegt ze nog 'een goed gesprek' te willen voeren met het partijbestuur en de kandidatencommissie. ,,Het is heel hard om te horen dat een groepje binnen de partijtop je niet terug wil op de lijst.''

  1. De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren
    PREMIUM

    De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren

    Het handvat van zijn ministeriële rode leren koffertje, dat hield Boris Johnson stevig vast toen hij vrijdagochtend moe maar tevreden over de drempel van Downing Street 10 stapte. Niet de hand van de jonge vrouw naast hem. Al had hij dat misschien veel liever gewild. Volgens intimi is de premier ,,stapel stapel” op zijn Carrie. Zij heeft zich in korte tijd ontpopt tot een geweldige prime ministerial consort.