Volledig scherm
PREMIUM
© Reuters

'Veel agenten voelen angst voor zwarten'

zwarte agentDe spanning tussen zwarte Amerikanen en de politie is hoog opgelopen. Hoe is dat voor zwarte agenten? Cheryl Dorsey, voormalig brigadier in Los Angeles, voert zelf actie tegen buitensporig geweld van oud-collega's.

Quote

Als moeder van vier zwarte zoons maak ik me dagelijks zorgen

Cheryl Dorsey
Volledig scherm
Cheryl Dorsey, voormalig agent, probeert het politiegeweld een halt toe te roepen. © AD

Het kan niet nóg erger, heeft ze al vaak gedacht. Maar steeds weer duikt een filmpje op dat de afschuw over brute politieoptredens tegen de zwarte bevolking in de VS nog een graad verhoogt, ook bij Cheryl Dorsey (58), een ex-agent met twintig jaar ervaring in het politiekorps van Los Angeles. ,,Agenten blijven zichzelf overtreffen", moet ze constateren nadat Alton Sterling en Philando Castile een ogenschijnlijk weinig dreigende confrontatie met de politie niet overleefden. De woede daarover bereikte een kookpunt en een zwarte man nam wraak door vijf agenten in Dallas dood te schieten.

Daarmee riep hij grote vragen over rasongelijkheid en geweld op. Is de politie inderdaad racistisch? Zaait de Black Lives Matter-beweging die actie voert tegen politiegeweld juist verdeeldheid op basis van kleur, zoals rechtse Amerikanen vinden? Dorsey, een van de oprichters van de National Coalition of Law Enforcement Officers for Justice, zit ogenschijnlijk in een spagaat, met wortels in beide kampen. Maar voor haar is er geen sprake van een dilemma. De meerderheid van de Amerikaanse agenten, zegt ze, doet zijn werk prima, met de juiste intenties. De rotte appels maken het zwarte burgers heel moelijk, heeft ze ook gezien.