Volledig scherm
© EPA

Veel bezoekers voor gestolen kunst in Westfries Museum

UpdateDe vijf schilderijen die in 2005 werden gestolen en sinds vrijdag weer in het Westfries Museum in Hoorn te zien zijn, trokken zaterdag veel belangstellenden. Er waren ruim zeshonderd bezoekers, dat is zeker vier keer zoveel dan normaal op een zaterdag, aldus een woordvoerster van het museum. Volgens haar kwamen ook veel mensen op de gestolen kunst af die normaal niet naar een museum gaan.

De teruggevonden doeken werden vrijdag per vrachtwagen naar de Rode Steen gebracht, het plein in Hoorn waar het museum gevestigd is. De werken zijn vanaf vandaag een week lang gratis te zien. Wel vraagt het museum een vrijwillige bijdrage voor de restauratie van de vijf schilderijen die in slechte staat verkeren.

De doeken worden precies getoond zoals ze in Oekraïne zijn aangetroffen, zodat bezoekers kunnen ervaren wat de schilderijen hebben doorstaan. Een scherm boven de werken laat ze in hun oorspronkelijke staat zien.

Voor de restauratie van de doeken is ruim 100.000 euro nodig, een bedrag dat grotendeels door crowdfunding bijeen moet worden gesprokkeld. In totaal was er zaterdag al 28.000 euro binnen uit verschillende bronnen, zei de woordvoerster.

Kostbare restauratie

De schilderijen zijn tot en met zondag 13 november in het museum te zien. Daarna wordt er gestart met de restauratie. Onder de werken zijn Vrouw Wereld (1622) en Terugkeer van Jefta (1625) van Jacob Waben, Keukenstuk (17de eeuw) van Floris van Schooten, Boerenbruiloft (1671-1675) van Hendrik Bogaert en Nieuwstraat in Hoorn (1784) van Izaak Ouwater.

De schilderijen maken deel uit van een collectie van meer dan twintig schilderijen die in 2005 werden gestolen uit het Westfries Museum. In april werden de doeken teruggevonden in Oekraïne na een geheime operatie.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement