VeiligheidNL: 'Laat jong kind met zakmes spelen'
Laat je kind met een zakmes spelen, ook al is er risico dat hij zich verwondt. Ouders zijn te voorzichtig en dat leidt tot angstige, onzekere kinderen, waarschuwt VeiligheidNL.
Onze kinderen gaan steeds minder naar buiten, zitten achter hun spelcomputer en kampen met overgewicht. Reden voor ons om de campagne op te zetten
Expertisecentrum VeiligheidNL lanceert vandaag een landelijke campagne waarin het ouders oproept hun kinderen wilder te laten spelen en meer risico's te laten nemen. Al vanaf het vijfde jaar zouden ouders hun kroost meer moeten laten rennen, skaten en klimmen en hen leren omgaan met gevaarlijke voorwerpen als een zakmes, hamer of dartpijltjes. Hierdoor krijgen zij meer zelfvertrouwen, ruimtelijk inzicht, worden motorisch vaardiger en leren risico's beter inschatten als hoogte-diepte of snelheid.
Het expertisecentrum baseert zijn campagne op studies in onder meer België, waaruit bleek dat een groep schoolkinderen die riskante spelletjes deed beter risico's kon inschatten dan de groep die gepamperd werd. Uit een studie van Leidse onderzoekers onder kleuters van 4 tot 6 jaar blijkt bovendien dat kinderen beter in staat zijn om conflicten op te lossen en emoties van speelmaatjes te herkennen wanneer ze vrij buiten kunnen spelen.
Spelcomputer
,,We zien dat er internationaal steeds meer publicaties verschijnen over de voordelen van risicovol spelen. Bovendien gaan onze kinderen steeds minder naar buiten, zitten achter hun spelcomputer en kampen met overgewicht. Reden voor ons om de campagne op te zetten. In landen als Canada, Engeland en Schotland gebeurt dat al," zegt Saskia Kloet, programmamanager Opgroeien van Veiligheid NL.
In de campagne 'Met een beetje risico komen ze er wel' adviseert VeiligheidNL ouders om ten minste tien seconden te wachten voor ze 'doe het niet' of 'pas op' roepen, wanneer hun kind wild speelt.
Een kind van 5 jaar pakt een zakmes. Geen ouder kan dan toch rustig tot tien tellen?
Kloet: ,,Het voelt onnatuurlijk, dat snap ik, maar bijt even op je tong en kijk wat er gebeurt. Vaak roepen ouders uit reflex 'pas op', terwijl ze daar hun kind misschien juist bang mee maken. Is het risico echt zo groot? Blijf in de buurt staan, geef aanwijzingen als 'snij van je af' en zorg dat het zakmes niet zomaar kan dichtklappen. Hetzelfde geldt bij klimmen in een hoge boom: laat je kind op een lage tak beginnen en vertel dat hij moet klimmen met de buik naar de stam toe, maar laat het hem zelfstandig doen."
Wat kan een kind hiervan leren?
,,Door het spelen met gevaarlijke voorwerpen als een zakmes leert het kind risico's inschatten. Hij leert: een mes kan scherp zijn, daar moet ik voorzichtig mee omgaan. Bij het klimmen in een boom: als je vaker op hoogte speelt, leer je de hoogte/diepte beter in te schatten. Door nieuwe activiteiten uit te proberen en angsten te overwinnen, wordt een kind mentaal en fysiek sterker. Op school zal hij zelfverzekerder zijn en minder gepest worden."
Maar VeiligheidNL hamerde de afgelopen jaren toch juist op voorzichtigheid: strengere eisen aan speeltoestellen, rubberen tegels, de fietshelm en val-lessen op school?
,,Wij hebben inderdaad lang geroepen: we moeten onze kinderen beschermen, maar zien nu - door de internationale publicaties over de voordelen van risicovol spelen - dat we daarin in zijn doorgeschoten. Verandering is bovendien nodig: als we niks doen, hebben we straks een generatie te zware, breekbare veertigers achter de computer."
Zien ouders deze campagne wel zitten?
,,79 procent van de ouders wil zijn kind wel avontuurlijker laten spelen, maar doet dat in de praktijk niet. Dat blijkt uit een onderzoek dat we door TNS NIPO onder ruim duizend ouders hebben laten afnemen. De ouders zijn bang dat de kinderen zich bezeren of de omgeving het afkeurt. Maar wij zeggen: een bult of schaafwond kan geen kwaad. Een tak slijpen met een zakmes of een hut bouwen met hamers en spijkers vinden wij geen onaanvaardbaar risico. Op onze nieuwe website www.risicovol-spelen.nl geven we tips aan ouders. Belangrijk: kijk vooral naar wat je kind aankan."
Kan dan alles maar?
,,Nee! Laat je kind in zijn eentje niet naar open water gaan. Het gevaar op verdrinking kunnen hele jonge kinderen niet zelf inschatten, een kind van 7 misschien al wel. Hetzelfde geldt voor spelen met vuur. Het is goed om jonge kinderen te leren omgaan met vuur, maar wel onder toezicht."
Boomklimmen
Nemali (8) wil in een hoge boom klimmen. Mag dat?
Vader Manu van Os (39): ,,Geheel tegen mijn gevoel in, laat ik mijn dochter haar gang gaan. Mijn vrouw is Deens, die vindt het veel normaler om kinderen in de natuur te laten spelen. Zij zegt: 'dan stuiteren ze een keer en anders is er nog het ziekenhuis voor hulp'. Ik zie overal gevaren, ook in speeltuinen. Kinderen doen alles met factor tien. Laatst zag ik een kind met zijn hoofd tegen de spijlen van een draaimolen botsen."
Dan probeert zijn zoontje (4) op een tollend toestel te springen en valt in het zand. ,,Oef, dat ging net goed."
Veiligheidstip: houd met minimaal twee voeten en een hand de boom vast, doe het voor, maar help je kind niet te veel. Een haagbeuk is een goede, stevige klimboom.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Komt Zelenski wel of niet naar Brussel?
Komt Zelenski donderdag nu wel of niet naar Brussel? De agenda wordt er in elk geval voor leeg gehouden. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
PREMIUMmet video
Hoe Vermeers in Rijksmuseum kwamen: ‘We dachten: zo’n Vermeer-tentoonstelling lukt nóóit’
Jarenlange onderhandelingen, speciale kisten voor het transport, én een kunstzinnig Nijntje-boek voor peuters. Pieter Roelofs van het Rijksmuseum legt uit wat er allemaal komt kijken bij de grootse expositie van Vermeer die vrijdag van start gaat. -
PREMIUM
Man stofzuigt urenlang middenin de nacht en drijft buren tot wanhoop: ‘Ik word gediscrimineerd’
Twee keer per week in de nacht urenlang stofzuigen: daarmee drijft een 40-jarige man uit Zwolle zijn buren in een appartementencomplex in Zwolle tot wanhoop. De politie forceerde vorig jaar zijn deur na gemelde stofzuigeroverlast. Woningcorporatie SWZ wil hem uit zijn huis hebben. ,,Ik word gediscrimineerd.”
-
Is je energierekening onbetaalbaar? Bij dit noodfonds kun je tot honderden euro’s per maand krijgen
Kwetsbare huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen vanaf dinsdag terecht bij een speciaal fonds. Maandelijks kunnen zij tientallen tot zelfs honderden euro’s aan steun ontvangen deze winter. Lees hier wie en hoe je in aanmerking komt voor de steun. -
-
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUMmet video
Jo woog 183 kilo toen hij zijn leven omgooide: ‘Nu, met 61 kilo, voel ik me gezond’
Toen zijn dokter hem vroeg of hij soms dood wilde, ging de knop om bij Jo Schriek (55). In een paar jaar verloor hij meer dan 120 kilo. Naast een betere fysieke gezondheid heeft het zijn leven op een hoop andere manieren compleet veranderd.