Volledig scherm
© Dominique Elshout

Veldhoven verbiedt conferentie Eritreeërs na grimmig verlopen protest

Burgemeester Jack Mikkers van de gemeente Veldhoven heeft vanavond een conferentie van Eritreeërs, die in de Koningshof zou plaatsvinden, verboden. De reden daarvoor zijn twee incidenten waarbij tegenstanders van de conferentie waren betrokken, aldus de gemeente.

Mikkers nam het besluit na overleg met het Openbaar Ministerie (OM), politie en Koningshof, omdat de openbare orde en veiligheid niet voldoende gegarandeerd kunnen worden. Een politiewoordvoerster zei dat binnen de groep betogers onenigheid was ontstaan. Tientallen actievoerders zijn opgepakt. Ze zijn met bussen naar het politiebureau gebracht.

De demonstratie was een initiatief van Kubrom Dafla Hosabay, een voormalige staatssecretaris van Eritrea, die in 2010 naar Nederland vluchtte omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn land. De bijeenkomst van de jongerenbeweging was omstreden, omdat ook een vertrouweling van president Isaias Afewerki zou komen. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd.

De conferentie, waar vooral veel Eritrese jongeren aan wilden deelnemen, zou tot en met zondag duren.Tegenstanders van het regime demonstreerden vanaf vanmiddag bij het conferentiecentrum. De sfeer werd grimmig toen auto's arriveerden met daarin Eritrese sprekers van de conferentie. Enkele tientallen Eritreeërs belaagden, een auto waarin vermoedelijk een Eritrese diplomaat zat. 

Agenten hielden daarop tientallen mensen aan. Nadat de politie waarschuwde dat er geweld gebruikt zou worden, trokken andere demonstranten zich terug. Een Eritreeër raakte lichtgewond aan zijn hoofd. 

Oproep

Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof
Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen/fotomeulenhof
Volledig scherm
© Rob Burg


De demonstratie volgde op een oproep van Kubrom Dafla Hosabay, de naar Nederland gevluchte voormalige Eritrese vice-minister van Financiën. Met de demonstratie wilde Hosabay bereiken dat de omstreden vierdaagse conferentie van YPFDJ, de jongerenafdeling van de enig toegestane politieke partij in Eritrea, alsnog wordt afgeblazen. ,,Mensen moeten komen demonstreren. Want deze conferentie, deze man is het beeld van het regime waarvoor veel Eritreeërs zijn gevlucht ", aldus Hosabay.

De conferentie is omstreden, omdat ook Yermane Gebreab, een vertrouweling van president Isaias Afewerki, komt. Eritrea wordt met ijzeren hand geregeerd en Nederland is bezorgd over de mensenrechtensituatie in het Afrikaanse land. Afewerki is door de VN bestempeld als 'grove schender van mensenrechten'.

Het kabinet noemde het bezoek van regeringsadviseur Gebreab dinsdag 'ongemakkelijk', omdat hij Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten.

Volledig scherm
© Dominique Elshout
Volledig scherm
© Rob Burg