Volledig scherm
© anp

V&D failliet verklaard: 10.000 mensen verliezen baan

V&D is donderdagmiddag failliet verklaard door de rechtbank in Amsterdam. De winkelketen vroeg een week geleden uitstel van betaling aan omdat het in acute geldnood terecht kwam. Meer dan 10.000 mensen staan door het faillissement binnenkort op straat.

Quote

Natuurlijk zal iedereen voor zijn of haar werk ook in de komende periode worden betaald. Het UWV neemt de salarisbe­ta­ling over

John van der Ent, V&D
De keten verkeert sinds begin vorige week in surséance
Volledig scherm
De keten verkeert sinds begin vorige week in surséance © anp

De bewindvoerders van V&D Groep streven ernaar de winkels van de warenhuisketen en de restaurants van La Place nog bijna twee maanden open te houden. Er hebben zich tientallen mogelijke kopers gemeld voor het retailbedrijf als geheel of onderdelen ervan.  

Topman John van der Ent heeft een brief aan al het personeel geschreven waarin hij oproept ,,met z'n allen de schouders eronder te blijven zetten'' om van een doorstart van het bedrijf een succes te maken. De keten hoopt op een doorstart met ongeveer de helft van de 62 vestigingen. Bij een mogelijke overname lijkt het waarschijnlijk dat er tientallen slecht presterende warenhuizen worden gesloten, vooral in provinciesteden als Den Helder, Meppel en Hengelo. Volgens ingewijden wil de huidige directie graag dat restaurantketen La Place onderdeel van V&D blijft.

Eigenaar Sun wil juist La Place te gelde maken en de circa vijftig losse filialen van de succesvolle restaurantketen verkopen. Die zijn onder meer te vinden op Schiphol, in de Ziggodome en langs snelwegen. Verkoop zou 40 tot 45 miljoen kunnen opleveren, melden ingewijden begin deze week aan het AD. Daarmee zou Sun - dat sinds het V&D in 2010 overnam 212 miljoen in het warenhuis investeerde - zijn verliezen aanzienlijk terug kunnen brengen.

Duidelijkheid
De curatoren van V&D verwachten in januari duidelijkheid te hebben over de doorstart van het bedrijf. Daarbij wordt momenteel gemikt op een nieuw leven voor alle warenhuizen en restaurants van het concern. Dat zei een woordvoerder.

De woordvoerder benadrukte dat er veel belangstelling is voor V&D, vanuit binnen- en buitenland. Over de vorm die een uiteindelijke doorstart krijgt, is volgens hem op dit moment echter nog niets te zeggen. Hij wees er wel op dat het strategische plan dat V&D eerder dit jaar voor de komende jaren opstelde nog niet van tafel is.

,,Dat gaat uit van het behoud van alle filialen'', stelde hij. ,,Die strategie is ook altijd door alle betrokkenen onderschreven. We gaan daarom nu niet voor de krenten uit de pap, maar voor het hele bedrijf. Garanties kunnen we echter niet geven. Er wordt in ieder geval alles aan gedaan om er zo veel mogelijk uit te halen voor schuldeisers en om zo veel mogelijk banen te behouden.''

Quote

Het faillisse­ment komt natuurlijk niet als een verrassing, maar het is dieptriest

Niels Suijker, FNV

'Dieptriest'
Het ontslag van de ruim 10.000 medewerkers (de helft bij de warenhuizen, de andere helft bij La Place) gaat voor de meesten op 17 februari in, laat V&D-woordvoerder Edwin van Wijk weten. Het loon van de werknemers wordt tot die tijd betaald door het UWV. Het is nog niet duidelijk hoeveel mensen, als de keten een doorstart maakt, uiteindelijk aan het werk kunnen blijven.

,,Het faillissement komt natuurlijk niet als een verrassing, maar het is dieptriest'', zegt FNV-bestuurder Niels Suijker. 

Het is volgens CNV-bestuurder Martijn den Heijer te vroeg om te spreken van een doorstart. ,,Het schijnt allemaal heel ingewikkeld te liggen. Ik verwacht niet dat er op heel korte termijn duidelijkheid is.''

Uitstel van betaling
V&D vroeg en kreeg vorige week al uitstel van betaling, nadat eigenaar Sun Capital de stekker uit het bedrijf had getrokken. De warenhuisketen kampte al langer met financiële problemen. Begin februari werd nog een reddingsplan in werking gezet. Grote verhuurders, banken en eigenaar Sun staken daarbij zo'n 130 miljoen euro in het noodlijdende warenhuis. De bonden stapten nog naar de Amsterdamse rechtbank vanwege de gedwongen loonsverlaging van 6 procent die de V&D-directie het personeel wilde opleggen. Nadat CNV en FNV gelijk kregen, sloten de bonden als nog een akkoord met de directie: het salaris zou gelijk blijven, maar wél volgde een reorganisatie die honderden banen kostte.

In juli leek V&D voor twee jaar gered toen eigenaar Sun Capital de banken uitkocht voor een kleine 40 miljoen euro.

Enkele maanden later ging het toch nog mis. Wat er exact is gebeurd, blijft voorlopig een mysterie, maar duidelijk is dat Sun het eerder gewonnen vertrouwen weer is kwijtgeraakt: definitieve nekslag voor V&D vormt de warme november- en decembermaand hebben V&D in de problemen gebracht. ,,In die maanden had het echt moeten gebeuren, heb ik begrepen'', zegt Martijn den Heijer van vakbond CNV. ,,Maar blijkbaar slaat de nieuwe strategie niet aan en komen de klanten niet.''

Detailhandel Nederland reageert bezorgd op het faillissement. ,,Als V&D geen doorstart maakt, zal de leegstand oplopen," zegt voorzitter Guido van Woerkom. ,,Dat doet afbreuk aan de aantrekkingskracht op het winkelend publiek." Volgens Van Woerkom wordt het een ,,enorme uitdaging" voor gemeenten om hun binnenstad vitaal te houden.

Lees alles over de problemen bij V&D in ons dossier.