Volledig scherm
© anp

'V&D mikt op doorstart met minder winkels'

V&D hoopt op een doorstart met ongeveer de helft van het huidige aantal vestigingen. Dat melden bronnen die betrokken zijn bij gesprekken over een mogelijke doorstart aan NRC.

Het noodlijdende V&D heeft nu 62 vestigingen. Bij een mogelijke overname lijkt het waarschijnlijk dat er tientallen slecht presterende warenhuizen worden gesloten, vooral in provinciesteden als Den Helder, Meppel en Hengelo. Volgens de ingewijden wil de huidige directie graag dat restaurantketen La Place onderdeel van V&D blijft.

Eigenaar Sun Capital mikt juist op verzelfstandiging van La Place, meldden bronnen maandag al aan het AD. Verkoop van de circa vijftig losse La Place-restaurants en de evenemententak zou 40 tot 45 miljoen euro kunnen opbrengen. Sun zou dan zijn verliezen flink terug kunnen brengen. Sinds de aankoop vam V&D in 2010 investeerde het al 212 miljoen euro in het noodlijdende warenhuis zonder dat er een stuiver voor terugkwam.

Zowel Sun als de V&D-directie hebben het echter niet meer alleen voor het zeggen. Het woord is nu aan de bewindvoerders Kees van de Meent en Hanneke de Coninck-Smolders die alle mogelijke opties in kaart brengen. Tot nu toe hebben zich tientallen kandidaten gemeld die interesse hebben in delen van V&D en/of La Place.

Volle magazijnen
Leveranciers van V&D zijn ondertusen gestopt met het bevoorraden van het uit 1887 stammende warenhuis. In het landelijke distributiecentrum te Nieuwegein arriveert geen enkele vrachtwagen meer, vertelden medewerkers dinsdag aan het AD. Uitzendbureau TempoTeam heeft zijn enkele tientallen uitzendkrachten weggehaald. Leveranciers als horlogefabrikant Seiko en het Centraal Boekhuis leveren niet meer.

Toch kan V&D voorlopig vooruit, vertellen betrokkenen bij het Distributiecentrum. ,,De magazijnen zitten vol, bovendien zijn januari en februari traditioneel rustige maanden." De bewindvoerders van V&D Groep streven er dan ook naar de winkels nog bijna twee maanden open te houden. Er hebben zich tientallen mogelijke kopers gemeld voor het retailbedrijf als geheel of of onderdelen ervan.

Problemen
V&D balanceert op de rand van de afgrond, omdat de eigenaar van V&D, de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital, niet langer bereid is geld te steken in het concern. Slechte verkopen in november en december waren onder meer aanleiding voor dit besluit. Het concern telt circa 10.000 werknemers.

  1. Noodkreet uit slachterijen: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’
    PREMIUM
    coronavirus

    Noodkreet uit slachterij­en: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’

    Bedrijven en werknemers in de slachtsector willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om een dreigende besmettingsgolf in slachthuizen in te dammen. Vanavond werd bekend dat bij Vion in Groenlo 147 van de 657 werknemers besmet zijn met corona. Personeel in andere slachthuizen twijfelt of het nog wel veilig is om aan het werk te gaan, en vraagt zich af wie zich bekommert om de vaak kwetsbare arbeidsmigranten.