Volledig scherm
© anp

'Verbied windmolens vlak bij de grens met Nederland'

Gemeenten langs de Duitse en Belgische grens voeren een verbeten strijd tegen de bouw van windmolens bij de buren, die hun turbineparken liefst pal naast de grens neerzetten. Europa moet ingrijpen, vinden ze in de grensgebieden.

Windenergie wordt steeds populaireder en daarmee de 'grenstruc' ook. Het bouwen van windparken vlak bij de buren. Aan de 'overkant' is er geen bezwaar mogelijk, en de eigen bewoners hebben er minder last van. Alleen al afgelopen maand hebben de gemeenten Groesbeek (Gelderland) en Gennep (Limburg) zich hevig verzet tegen het plan van de buren in het Duitse Kranenburg om twaalf torenhoge windmolens in het Reichswald te plaatsen, op 400 meter van de grens.

In Meer, net over de grens bij Breda, verrijzen momenteel de hoogste windmolens van België. En de gemeente Roermond loopt te hoop tegen plannen om in het Duitse Elmpt windmolens te bouwen. Groesbeek en Gennep verwachten dat de molens toeristen wegjagen uit het onder fietsers en wandelaars populaire heuvellandschap aan de Nederlandse kant van de grens.

Quote

We hebben geproce­deerd, maar hebben in België en Duitsland geen poot om op te staan

Anya Niewierra, directrice van VVV Zuid-Limburg
Quote

Als dit niet ophoudt, zijn we echt de klos. Toerisme is de motor van onze economie

Nogmaals Niewierra

Europese oplossing
De vraag is of er iets tegen te doen valt. Ervaringen in Zuid-Limburg doen het ergste vrezen. ,,We hebben geprocedeerd, maar hebben in België en Duitsland geen poot om op te staan," weet Anya Niewierra, directrice van VVV Zuid-Limburg. Limburg is inmiddels omsingeld door molens en plannen daarvoor, stelt Niewierra.

Onder meer in Aken, Lanaken en Eijsden staan nieuwe parken gepland. ,,Die molens in Aken zijn op 10 kilometer afstand zichtbaar. Ik vind het nogal kinderachtig dat je je buren zo opzadelt met de lasten van je energiebehoefte. In een verenigd Europa zou dat niet moeten kunnen."

Bouwverbod
Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA) maakt zich bij de Europese Commissie hard voor een Europese oplossing. ,,Inspraak van buurgemeenten moet in dit soort zaken wettelijk geregeld worden."

Niewierra pleit voor een bouwverbod binnen 10 kilometer van de grens. Volgens de Limburgse heeft Den Haag geen oor voor problemen aan de grens. ,,Ik snap niet dat iedereen zich wel druk maakt over windmolens op zee, maar doof is voor onze problemen. Als dit niet ophoudt, zijn we echt de klos. Toerisme is de motor van onze economie."