Volledig scherm
© epa

Verbod op gratis plastic tasjes in de winkel werkt

Het verbod op een gratis plastic tasje in de winkel is een succes, blijkt uit nieuw onderzoek. Het overgrote deel van de consumenten neemt nu zelf een tas mee.

Quote

Mensen zien het nut van dit verbod sinds 1 januari

Majka van Doorn, onderzoekster

Vanaf 1 januari mogen geen gratis plastic tasjes meer worden weggegeven. Consumenten betalen inmiddels aan de kassa hooguit een paar dubbeltjes voor een zakje om hun boodschappen in te doen. 

En die maatregel, ingevoerd door staatssecretaris Sharon Dijksma, werkt. Uit een groot onderzoek, waarvan de resultaten dinsdag verschijnen, komt naar voren dat 90 procent van de Nederlanders inmiddels op de hoogte is van het verbod op gratis plastic tasjes. Ruim 8 op de 10 Nederlanders nemen nu zelf een zakje mee voor hun aankopen en tweederde betaalt zelden of nooit voor een plastic tasje.

Tot de introductie van de maatregel gingen er bij aankopen jaarlijks zo'n 3 miljard plastic tasjes over de toonbank. Dat kwam neer op meer dan 170 stuks per consument. ,,Mensen zien het nut van dit verbod sinds 1 januari," constateert onderzoekster Majka van Doorn (consultant SAMR). ,,Dit is niet alleen maar goed voor de overheid, ze beseffen de impact. En betalen voor een tasje doen we niet snel, we zijn toch een beetje gierig volkje."

Steun

Quote

We zien in de praktijk zeer weinig problemen aan de kassa

Woordvoerder Raad Nederlandse Detailhandel

Het leeuwendeel (71 procent) van de Nederlanders blijkt de gedachte achter de ban ook totaal te steunen: minder plastic tasjes en zo een reductie van de plastic afvalberg. Terwijl de Raad Nederlandse Detailhandel er vooraf een hard hoofd in had, geeft een woordvoerder toe. ,,Uit een proef was gebleken dat consumenten betalen voor een plastic tasje niet zouden accepteren. Maar we zien in de praktijk zeer weinig problemen aan de kassa."

Hoeveel minder tasjes er al over de toonbanken zijn gegaan de afgelopen maanden, is nog niet becijferd. Dat onderzoek vindt de komende maanden plaats, aldus een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Diefstal

Quote

We krijgen meerdere signalen dat het meenemen van een eigen tas zou leiden tot meer winkeldief­stal, maar concrete bewijzen daarvoor ontbreken nog. We houden het in de gaten

Woordvoerder Raad Nederlandse Detailhandel

Verschillende politieke partijen, waaronder de ChristenUnie, maken zich al jaren hard voor minder plastic en meer recycling. Kamerlid Carla Dik-Faber is daarom heel blij met deze onderzoeksresultaten. ,,Ze laten zien dat er onder mensen een grote bereidheid is om bij te dragen aan een beter milieu."

De zegsman van de detailhandel maakt trouwens nog een kanttekening. ,,We krijgen meerdere signalen dat het meenemen van een eigen tas zou leiden tot meer winkeldiefstal, maar concrete bewijzen daarvoor ontbreken nog. We houden het in de gaten." 

Overigens mogen verswaren en levensmiddelen nog wél worden verpakt in gratis, dunne plastic tasjes als dit voedselverspilling tegengaat of als er geen andere manier is deze hygiënisch te verpakken.  Ook is een uitzondering gecreëerd voor 'taxfree' gekochte vloeistoffen, spuitbussen en gels (op Schiphol).

Bewustwording

Staatssecretaris Dijksma (Milieu) zei al over de maatregel: ,,Een prijs voor plastic tasjes zorgt voor meer bewustwording over afval. Zo worden minder grondstoffen verspild, is er minder troep en gaan we de plastic soep in oceanen tegen."

Een verbod op gratis plastic tasjes in Groot-Brittannië toonde al aan dat daar 80 procent minder tassen werden meegegeven aan klanten. Naast Nederland en het Verenigd Koninkrijk bestaat er inmiddels ook in Ierland en Denemarken een ban op gratis plastic tasjes.