Volledig scherm
Een aspirant-lid heeft het zwaar te verduren tijdens een ontgroening © Almanak studentenvereniging

'Verbod op ontgroeningen is een slecht idee'

Het afschaffen van ontgroeningen bij studentenverenigingen gaat te ver, vindt de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV). ,,Dit soort incidenten zoals bij Vindicat mag in de toekomst natuurlijk niet meer gebeuren", zegt een woordvoerder. ,,Maar een verbod op ontgroeningen lijkt ons een slecht idee."

Quote

De afgelopen jaren was er niets aan de hand

Woordvoerder LKvV

De gemeente, de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool lieten vanmiddag weten een verbod op de ontgroeningen te willen. Aanleiding is de reeks incidenten bij de Groninger studentenvereniging Vindicat.

,,Die onzinnige rituelen moeten afgelopen zijn", zei Sibrand Poppema van de RuG daarover. De rector magnificus van de Universiteit Wageningen, Arthur Mol deed ook een duit in het zakje. Hij pleitte ervoor ook in die stad ontgroeningen te verbieden.

De LKvV zegt geschrokken te zijn van de gebeurtenissen. Maar de organisatie vindt het onterecht dat veel studenten die hier niets mee te maken hebben hier nu wel op worden aangekeken. ,,Er zijn ieder jaar landelijk bijna tienduizend studenten die bewust kiezen voor zo'n introductietijd", zegt een woordvoerder. ,,Het zou raar als zij dat nu ineens niet meer kunnen doen."

,,De afgelopen jaren was er niets aan de hand. Bovendien maken verenigingen en onderwijsinstellingen in iedere stad afspraken over de introductietijd. Daardoor gaat het eigenlijk altijd goed, maar misschien is er in Groningen nu even iets misgegaan in de communicatie."

Studentencultuur
Ook de VVD Groningen en de fractie Student en Stad zien niets in een verbod op ontgroeningen. Beide partijen gaan morgen schriftelijke vragen stellen over het plan van de gemeente, de RuG en de Hanzehogeschool. 

,,De introductietijd is onderdeel van de studentencultuur", zegt een woordvoerder van Student en Stad. ,,Daarnaast is het nog maar de vraag of er na een verbod niet meer wordt ontgroend. Goede controle door de RuG en de Hanze lijkt ons een beter idee."

Gewoon doorgaan
Maar die instellingen willen samen met de gemeente dat de cultuur binnen de verenigingen verandert. Om dat te bewerkstelligen gaan zij samen met Vindicat een externe commissie instellen.

De LKvV vindt het goed dat die instellingen en verenigingen in Groningen met elkaar in gesprek gaan en opnieuw naar de afspraken rond de introductietijd kijken. De organisatie spreekt over twee weken zelf ook met verenigingen uit het hele land.

,,Wat ons betreft blijft de introductietijd gewoon doorgaan", benadrukt de woordvoerder. ,,Het is een goede manier voor studenten om elkaar te leren kennen. Zolang er tenminste geen discriminatie of geweld bij komt kijken."