Verdeelde reacties in politiek over Piet-besluit RTL

VideoDe beslissing van RTL dat de Schoorsteenpiet voortaan de enige Piet is die in de RTL-programma's te zien zal zijn, heeft voor zeer gemengde reacties gezorgd in politiek Den Haag. Het betekent het einde van Zwarte Piet bij het mediabedrijf.

Quote

Sinter­klaas­feest moet een feest van ons allemaal zijn

Jesse Klaver

Regeringspartij VVD keurt de beslissing ronduit af. ,,Een hele domme zet'', aldus VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. ,,Want Zwarte Piet hoort bij een kinderfeest. Het kinderfeest van Sinterklaas én Zwarte Piet. En op deze manier zorgen we ervoor dat het kinderfeest gaat verdwijnen en dat vindt de VVD een hele slechte zaak''.

PVV-leider Geert Wilders heeft er ook geen goed woord voor over. ,,Laf laf laf. Zwarte Piet is zwart en moet zwart blijven'', aldus Wilders.

Positief

Andere partijen zijn juist wél te spreken over het afschaffen van Zwarte Piet. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) reageerde meteen positief. ,,Complimenten voor RTL. Tijd voor verandering'', aldus de vicepremier.

SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel is het met hem eens. ,,Moedig! De publieke omroep kan nu niet achterblijven''. Jesse Klaver van GroenLinks spreekt van een dappere stap. ,,Sinterklaasfeest moet een feest van ons allemaal zijn''.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. 26 Miljardairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking

    26 Miljar­dairs bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbe­vol­king

    Oxfam Novib waarschuwt voor de groeiende kloof tussen arm en rijk en de kwalijke gevolgen van de economische ongelijkheid voor de armen. De hulporganisatie gebruikt daarbij de jongste cijfers over rijkdom en armoede, verzameld op basis van bevindingen van Credit Suisse en Forbes. De bevindingen moeten de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos overtuigen van de noodzaak het ernstige probleem aan te pakken. De jaarlijkse top van politici, wereldleiders en zakelijke elite komt vandaag bijeen.