Volledig scherm
© Thinkstock

'Verdubbel boete voor whatsappende ouders in auto'

Ouders die tijdens het autorijden niet van hun smartphone af kunnen blijven terwijl hun kinderen op de achterbank zitten, krijgen als het aan Veilig Verkeer Nederland (VVN) ligt een dubbel zo hoge boete. Zo kost 'even snel een appje' 460 euro, in plaats van de huidige 230 euro.

Quote

Door met een telefoon in de hand in de auto te zitten geven ouders het signaal af dat dat normaal is

José de Jong, woordvoerster VVN

Veilig Verkeer Nederland erkent dat het misschien wat extreem is. ,,Maar we willen vooral een punt maken", stelt woordvoerster José de Jong. ,,Ouders vormen een voorbeeld voor hun kinderen. Door met een telefoon in de hand in de auto te zitten geven zij het signaal af dat dat normaal is. Een 12-jarige op de fiets zal dan ook berichtjes schrijven, want dat is normaal. Daar moeten we met zijn allen over nadenken."

De organisatie wil er serieus werk van maken. ,,We gaan zeker met de politiek praten, in de hoop dat er een wet aangenomen wordt voor de verdubbeling van boetes."

Steeds erger
Volgens VVN moet er wel ingegrepen worden. ,,De smartphone wordt steeds normaler en vaker gebruikt. Ook in het verkeer wordt dat steeds erger. De laatste jaren zien we het aantal ongelukken door het gebruik van mobiele telefoons stijgen. Je kunt je voorstellen dat dat in de toekomst alleen maar toeneemt."

Het Openbaar Ministerie juicht de plannen van VVN toe. Wat het OM betreft geldt de boete-verdubbelaar niet alleen voor het gebruik van smartphones, maar ook voor te hoge snelheid en rijden onder invloed.

poll

Moeten ouders die tijdens het autorijden een smartphone gebruiken in het bijzijn van hun kinderen een dubbele boete krijgen?

  • Ja, goed idee (77%)
  • Nee, niet nodig (23%)
26517 stemmen

LEZERSREACTIES
'Niemand zou achter het stuur moeten appen'

Van het merendeel van de lezers mag de boete flink omhoog. Dat blijkt uit een poll op AD.nl. ,,De boete mag wat mij betreft drie keer over de kop, deelnemers aan het verkeer moeten gewoon hun aandacht bij de weg houden", laat Sander van Zon via Facebook weten.

Michelle Plas vindt het juist onzin. ,,Dit moet niet alleen gelden voor bestuurders met kinderen, maar gewoon voor iedereen. Een appende bestuurder zonder kinderen kan wel een auto raken waar wel kinderen inzitten. Dus in alle gevallen de boete omhoog."

Han Bennink vraagt zich af waarom de sancties in geld uitgedrukt worden. ,,Ga maar twee uur in de cel zitten of een zaterdagochtend schoffelen. Ik doel te zeggen dat iets als tijd ook kostbaar is en mensen isschien wel meer aan het denken zet, dan ze geld over te laten maken via internet."