Volledig scherm
De 15 kilometer-grens rondom de nucleaire zone, die een klein gedeelte van Nederland beslaat © AD

'Verhoogde kans op leukemie in nucleaire zone Mol-Dessel'

Kinderen tussen nul en veertien jaar die in een straal van 15 kilometer om de nucleaire zone in het Belgische Mol-Dessel wonen, hebben twee tot drie keer vaker leukemie dan gemiddeld. Dat blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijke vakblad European Journal of Cancer Prevention, schrijft de Belgische krant De Morgen. De nucleaire zone beslaat een klein deel van Nederland.

In Mol-Dessel staat een kerncentrale en in de zone eromheen wordt nucleair materiaal gemaakt, verwerkt en als afval opgeslagen. De zone ligt dichtbij de grens met Nederland, waardoor het onderzoek ook betrekking heeft op inwoners van Nederland. Een klein deel van het buitengebied van de Nederlandse gemeente Reusel-de Mierden ligt nog net in de straal van vijftien kilometer rondom de kerncentrale.

Het onderzoek is uitgevoerd in de periode 2002 tot en met 2008. De onderzoekers vermoeden dat er een verband is tussen de windrichting en de leukemie, zo stellen ze in het rapport. Om te zien of dat echt zo is, zou nader onderzoek nodig zijn. Er is bovendien een verband gevonden van de afstand tot de centrale met de windrichting waarin radioactieve gasuitstoot zou waaien, aldus de publicatie.

Conclusie
Lodewijk Van Bladel, stralingsexpert bij het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en co-auteur van het onderzoek, geeft tegenover De Morgen aan dat het om 'een handjevol kinderen' gaat. Om een harde conclusie te trekken, is nader onderzoek nodig. ,,We hebben geen verband bewezen. Toch willen we geen enkel risico uitsluiten."

De nucleaire installatie in Mol is sinds 1956 actief. De installatie, de oudste in zijn soort in België is onderdeel van het Studiecentrum voor kernenergie. Aanleiding tot de studie is een grootschalig Duits onderzoek in 2008, waaruit bleek dat jonge kinderen in de buurt van een kerncentrale een verhoogde kans op kanker hebben.

Volledig scherm
De Belgische kerncentrale Tihange bij Luik, waar met staal is gesjoemeld © anp

Sjoemelstaal

Kerncentrales zorgen de afgelopen weken vaker voor opschudding. Over de Belgische kerncentrale Tihange bij Luik werd vorige maand bekend dat vijf stalen onderdelen zijn verwerkt waarmee is gerommeld. De Franse producent Creusot verhitte de smeedstukken op een te lage temperatuur en behandelde die een tweede keer zonder dat in de documentatie te vermelden.

Het 'sjoemelstaal' werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw verwerkt in de reactorkuip van Tihange 2, ook wel bekend als de 'scheurtjescentrale' vanwege onregelmatigheden in het reactorvat. Tihange, maar ook de kerncentrale in Doel nabij Antwerpen, is herhaaldelijk stilgelegd en wekt bezorgdheid in de buurlanden Duitsland, Nederland en Luxemburg. Volgens Creusots moedermaatschappij Areva is bij vierhonderd componenten voor centrales in Frankrijk en daarbuiten iets verkeerd gegaan bij de kwaliteitscontrole. 

Verder willen Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen een klacht indienen bij de Europese commissie over de kerncentrale in het Belgische Doel. Zij vinden het onveerteerbaar dat de Belgen zonder overleg met de Nederlandse 'buren' hebben besloten om de verouderde centrales van Doel 1 en 2 tot 2025 open te houden. De Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant liet weten niets te voelen voor een gezamenlijke klacht.

Woensdag waarschuwde een nucleair deskundige bij de kernreactor in het Nederlandse Petten dat er potentieel onveilige situaties ontstaan door de financiële druk op de exploitant.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement