Volledig scherm
© anp

'Verhuurders V&D hebben verantwoordelijkheid niet genomen'

,,Het is niet gelukt om de puzzelstukjes met V&D in elkaar te schuiven", zegt Jaco Scheffers, financieel directeur van CoolInvestments en de rechterhand van Coolcat-baas Ronald Kahn over het klappen van de onderhandelingen met het failliete warenhuis. ,,We hadden gehoopt dat de eigenaren hun verantwoordelijkheid zouden namen, dat ze water bij de wijn zouden doen naarmate de deadline naderde. Maar dat is helaas niet gebeurd."

Quote

Sommige vastgoedei­ge­na­ren die meerdere panden hebben, wilden alleen met ons in zee gaan als we alle panden zouden gaan huren. Maar er is in Nederland geen plek meer voor 62 warenhui­zen

Jaco Scheffers, CoolInvestments

De curatoren waren tot dit weekend zeer hoopvol. Liep het mis doordat de financiering niet rond kwam?
,,Onze huisbank, ING, heeft ons heel erg gesteund, maar het is logisch dat zij eisen stellen aan de risico's. We moesten heel veel eigen vermogen inbrengen, en dat zouden we ook hebben gedaan, als de juiste panden beschikbaar waren gesteld. Alles hangt met alles samen.

Hebben de vastgoedeigenaren te weinig panden aangeboden?
,,Het aantal aanmeldingen was heel groot, maar niet volgens onze eisen. Sommige vastgoedeigenaren die meerdere panden hebben, wilden alleen met ons in zee gaan als we ál hun panden zouden gaan huren. Maar er is in Nederland geen plek voor 62 warenhuizen.  Anderen eisten meteen een huurverhoging. Ook zijn er verouderde panden bij waar heel veel in moet worden geïnvesteerd. We hadden gehoopt dat de eigenaren hun verantwoordelijkheid zouden nemen, dat ze water bij de wijn zouden doen naarmate de deadline naderde. Maar dat is helaas niet gebeurd.

Was er een doorstart gekomen als jullie meer tijd hebben gehad?
Dan was de kans wel heel groot geweest ja. Maar die is er helaas niet. We zijn pas laat in het proces betrokken. Drie weken geleden hebben de curatoren en vastgoedeigenaren bij ons aangeklopt. Afgelopen weken hebben we maar twee, drie uur per nacht geslapen. Maar het is niet gelukt. Sinds vanmiddag staat het hoofdkantoor leeg, de computers zijn uitgeschakeld. We zijn superteleurgesteld dat het niet is gelukt. Ondanks alle schampere geluiden geloven we dat er in Nederland ruimte is voor een lifestyle store.

Is dat iets anders dan een warenhuis? Hoe waren de winkels eruit komen te zien als de overname wel was doorgegaan?
,,V&D was een warenhuis: vooral een grote verzameling waren. Wij zouden de winkels hebben ingericht langs bepaalde thema's, zoals reizen, health & beauty. Met een mix van producten en diensten die daarbij passen. Dat zou spannende winkels hebben opgeleverd waar mensen graag waren komen kijken. Met dat idee liepen we al langer rond.

Als het idee al langer bestond, betekent dat dan ook dat u er mee doorgaat?
,,Dat weet ik niet. Dit was een heel mooie kans geweest om het te verwezenlijken. Het is vreselijk moeilijk om een nieuwe formule vanaf de grond op te starten. Met V&D hadden we kunnen voortborduren op  bestaande structuren, zoals een hoofdkantoor, computersystemen en medewerkers. Dat was al een hell of a job geweest, waarbij we komende jaren nauwelijks thuis zouden zijn. Maar het was een goed idee, daarom waren we er graag met heel veel eigen geld en heel veel energie ingestapt.''

Nu gaat het Canadese Hudson Bay misschien met de panden verder. Hoe kijkt u daar tegenaan?
,,Ben je wel eens in België bij een Inno van ze geweest? Daar word je niet echt vrolijk van. Een soort goedkope Bijenkorf, dat is niet waar Nederland op zit  te wachten. Wij hadden het heel anders aangepakt.''