Volledig scherm
© ANP

Verkiezingsprogramma VVD klassiek liberaal

Na vier jaar regeren met de PvdA is minister-president Mark Rutte klaar met hervormen. Vanochtend presenteerde zijn VVD een klassiek liberaal verkiezingsprogramma met daarin 10 miljard euro investeringen in veiligheid en lagere lasten. Wat opvalt: duurzaamheid is geen vies woord meer en de flexwet van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher is rijp voor de sloop.

Quote

Nederland elke dag een stukje beter maken

voorzitter van de programmacommissie Jan Anthonie Bruijn

In de 99 pagina's van het programma Zeker Nederland wil de VVD naar eigen zeggen 'optimistisch vooruitkijken'. Of zoals voorzitter van de programmacommissie Jan Anthonie Bruijn dat noemt:

,,Nederland elke dag een stukje beter maken." Belangrijkste invalshoek die de partij kiest is 'veiligheid en vrijheid'; zaken als inkomen, werk en zorg komen pas later in het programma aan bod. 

Miljard voor Defensie
De VVD zet in op 'minimaal een miljard euro' extra voor Defensie en wil daarnaast investeren in wijkagenten. Maximumstraffen voor doodslag en moord moeten omhoog naar respectievelijk 30 en 40 jaar. Het automatisme dat criminelen na twee derde van hun straf uitgezeten te hebben vrij zijn om te gaan wordt geschrapt.

Opmerkelijk: de VVD spreekt zich niet uit over eventuele regulering van wietteelt. De partij beperkt haar standpunt tot de opmerking dat coffeeshops toegestaan zijn, maar hinder en overlast moet worden voorkomen.

Energie en klimaat
Een apart hoofdstuk wijdt de VVD aan energie en klimaat, een teken dat groenrechts geen vies woord meer is in liberale kringen. Al maakte lijsttrekker Rutte vanochtend bij de presentatie in Den Haag wel meteen een kanttekening bij het begrip duurzaamheid:

,,Ik ben niet van de afdeling consuminderen, geen leuk leven meer hebben en terug naar de tijd van de zwart-witfoto." De VVD wil vooral innovatie door bedrijven stimuleren en vooral niet als overheid vooraf sturen op technieken, zoals wind- of zonne-energie.

Na inleidende beschietingen opent de VVD nu echt de aanval op de flexwet van PvdA-vicepremier Lodewijk Asscher. Het moet weer mogelijk worden om langere en meer opeenvolgende tijdelijke contracten te krijgen.

Belangrijkste maatregelen uit het VVD-programma op een rij:

Werk: wie opleiding doet krijgt opschorting van de sollicitatieplicht. Kleinere bedrijven (tot 25 werknemers) hoeven nog maar 1 in plaats van 2 jaar loon door te betalen bij ziekte.

Pensioen: Iedereen krijgt een eigen pensioenpotje, wie langer door wil werken krijgt een hogere AOW Zorg: geen stelselwijziging meer, 'slimmer' inzetten van eigen betalingen. Niet-efffectieve behandelingen/medicijnen worden niet langer vergoed.

Integratie: wie niet voldoet aan inburgeringsplicht krijgt geen verblijfsvergunning, paspoort of uitkering. Illegaliteit wordt strafbaar, einde aan gemeentelijke bed-bad-broodvoorziening.

Belastingen: winstbelasting voor bedrijven omlaag. Mes gaat  in toeslagen, eventueel bestaande uitkeringen verhogen