Volledig scherm
© ANP

Verplichte gasaansluiting vervalt

Vanaf 2018 hoeven huizen niet meer verplicht aangesloten te worden op het aardgasnetwerk als een bewoner daar om vraagt. Het kabinet wil de wet zodanig wijzigen dat er in plaats daarvan een recht komt op een warmteaansluiting. Nieuwe wijken worden bovendien niet automatisch op gas aangesloten.

Quote

Alleen op die manier kan fossiele energie in de toekomst een rol blijven spelen

Henk Kamp (VVD)

,,We gaan van het aardgas af", zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) vanochtend bij de presentatie van zijn Energieagenda. Daarin heeft hij de route uitgestippeld naar een 'CO2-arme energievoorziening' in 2050.

De verwarming van alle woningen en bedrijven zal in de toekomst helemaal afkomstig moeten worden van warmtenetwerken, elektriciteit of groen gas. Aardgas zal alleen nog gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld energie op te wekken of in de industrie, mits de CO2-uitstoot volledig wordt opgevangen en opgeslagen. ,,Alleen op die manier kan fossiele energie in de toekomst een rol blijven spelen", aldus Kamp.

Beroeren
De overgang naar duurzame energie is volgens Kamp onomkeerbaar en zal iedereen beroeren. Behalve de overgang van aardgas naar warmte zal vooral de overschakeling naar een volledig elektrisch wagenpark en de grootschalige isolatie van huizen, een grote impact hebben. Kamp: ,,Die drie onderdelen zijn de grote klappers."

Het belangrijkste volgens Kamp is dat die omslag geleidelijk gaat. De afspraken in het Energieakkoord, die lopen tot en met 2023, leggen volgens hem een goede basis, maar die kunnen er tegelijkertijd toe leiden dat na die tijd de klad er in komt. ,,Een langetermijnperspectief is noodzakelijk. Er is nog veel te doen, er moet veel geïnvesteerd worden en er is veel draagvlak nodig. We moeten zekerheid bieden aan burgers en bedrijven, zodat ze weten waar ze zich op in moeten stellen."

Coalitiepartij PvdA vindt de Energieagenda van Kamp niet ambitieus genoeg. De partij wil dat al in 2025 alle nieuwe auto's elektrisch rijden, terwijl Kamp uitgaat van 2035. Ook moeten alle kolencentrales binnen tien jaar dicht, stelt Kamerlid Jan Vos. ,,Minister Kamp is vandaag minister van Fossiele Zaken, niet van Economische Zaken. De aarde en onze kinderen zijn de dupe."

9 miljard
De komende jaren worden er miljarden aan subsidies gestoken in de overgang naar duurzame energie. Zo heeft Kamp dit jaar al 9 miljard euro verstrekt voor projecten die zo'n vijftien jaar beslaan en zit er volgend jaar nog eens 12 miljard euro in de pijplijn. Volgens Kamp zou het goed zijn dat de overheid, in navolging van megawindparken op zee, de regie pakt bij het creëren van zonneparken en installaties voor geothermie (aardwarmte).