Vertrouwen in politie in Nederland is nog altijd heel groot
Negatieve krantenkoppen over de politie zijn veel agenten een doorn in het oog. Toch lijdt hun imago er niet onder: het vertrouwen van de Nederlandse burger in de politie is nog steeds gigantisch.
Dit verhaal is voor veel dienders een feest van herkenning
Politieman Frank de Vetter raakt een gevoelige snaar met zijn hartenkreet op Facebook over de wijze waarop politiemensen volgens hem onheus worden bejegend door veel burgers en in de media. Beschuldigingen van racisme, agenten die na geweld voor de rechter moeten verschijnen en gebrekkige rijtraining: de krantenkoppen over de politie zijn de laatste tijd niet fraai.
,,Dit verhaal is voor veel dienders een feest van herkenning", zegt politiewetenschapper Jaap Timmer van de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,De ergernis over negatieve beeldvorming begrijp ik. De politie heeft jaarlijks miljoenen keren contact met burgers en slechts in een klein deel van de gevallen gaat er iets mis. Maar dat staat dan wel groot in de krant."
Altijd wat te klagen
Toch zijn de zorgen van agent De Vetter absoluut niet nieuw. Al decennialang moppert de politie over gebrek aan waardering en respect bij burgers, media en politiek. ,,Agenten zijn wat dat betreft echte Nederlanders: altijd wat te klagen", zegt Timmer. ,,Dat zit ingebakken in de cultuur."
Agenten zijn wat dat betreft echte Nederlanders: altijd wat te klagen. Dat zit ingebakken in de cultuur
Zo beklaagden dienders zich in 2009 in een enquête van de SP over toenemende agressie en intolerantie in de samenleving. Ook gruwelden ze toen al van lage waardering van het publiek.
Maar wat ook telkens in onderzoeken terugkomt: agenten zijn bevlogen en trots op hun vak. En het beeld dat burgers van politiemensen hebben, is helemaal niet zo slecht. Want jaar na jaar scoort de politie torenhoog in de lijstjes van vertrouwen dat Nederlanders in publieke instanties hebben.
Vertrouwen
Volgens het CBS zet 70 procent de politie zelfs bovenaan het vertrouwenslijstje. Ter vergelijking: het vertrouwen in de pers en in de kerk is met 30 procent het laagst.
Ook als je naar het buitenland kijkt, doet de politie het hier goed. ,,Wie in Nederland in de problemen zit, belt de politie", zegt Timmer. ,,Dat is in andere landen helemaal niet zo vanzelfsprekend. En daarvoor hoef je niet eens ver weg: in België is het beeld over de politie al een stuk negatiever dan hier."
Spiegel
Volgens Duits onderzoek is de politie 'een spiegel van de samenleving'.
Als in een land weinig corruptie en geweld bestaat, is het vertrouwen in de politie daar automatisch hoger. Mede daardoor scoort de Nederlandse politieagent een dikke voldoende.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze spullen moet je uit je geparkeerde auto halen tijdens de hitte
De zon schijnt deze zomer weer op volle kracht en daar moeten we in de auto rekening mee houden. Sommige spullen kan je maar beter uit je geparkeerde auto halen, want ze kunnen voor problemen zorgen. -
Werkstraf voor boer (42) die afval dumpte langs snelweg
Een 42-jarige man uit de gemeente Oost-Gelre is veroordeeld tot 72 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een week voor zijn aandeel in het dumpen van afval op een afrit van de A18 bij Varsseveld. -
64
Amalia, als u een gebaar wilt maken kunt u maar beter duidelijk zijn
Interpretaties genoeg van het bericht dat kroonprinses Amalia nu geen lid wordt van het Amsterdamse studentencorps. Nee, teveel!, schrijft Hans Nijenhuis in dit commentaar. -
Vertrek uit Rusland raakt resultaten Rabobank
Rabobanks beslissing om zich volledig terug te trekken uit Rusland drukt op de resultaten van de bank. Ook denkt de bank mede door het hoge tempo van sancties tegen Rusland en de krappe arbeidsmarkt langer nodig te hebben om zijn antiwitwasbeleid helemaal op orde te krijgen. Daarnaast merkt het financiële concern dat het economische tij door de oorlog in Oekraïne en de flink opgelopen energieprijzen is omgeslagen. -
PREMIUM
Sprintend voelt Luca (17) het mes zijn rug raken: ‘Hij riep dat hij Nederlanders haat’
Hij heeft rode wonden op zijn rug en door het vallen beschadigde polsen en knieën, maar het had veel slechter kunnen aflopen voor Luca Beumer (17). Dinsdagavond zat hij met zijn vriendin op een bankje in Hoonhorst, toen hij werd aangevallen en achtervolgd door een jongen met een mes. ,,We hadden geen ruzie, er was helemaal niks aan de hand.”
-
PREMIUMAngela Kijkt TV20
Ze staat bekend om haar klare taal, maar toen kwam het woordje ‘seks’
Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op tv. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.