Aangeboden door SNS - Gerust over geld
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© SNS

Vijf tips om je financiële situatie op orde te krijgen

SNS - Gerust over geldRuim een derde van alle Nederlanders heeft geldzorgen. Toch maken bijna evenveel mensen geen overzicht van hun financiële situatie, blijkt uit onderzoek in opdracht van SNS. Terwijl zo’n persoonlijke begroting de kans op financiële ellende juist sterk kan verminderen. Wat doen we dan eigenlijk om controle over ons geld te houden?

Ruim een op de drie Nederlanders maakt zich zorgen over zijn financiële situatie, blijkt uit onderzoek door marktonderzoeker PanelWizard in opdracht van SNS. Veel van deze mensen liggen daar zelfs wel eens wakker van: in totaal liefst 58 procent. Opmerkelijk genoeg blijkt uit hetzelfde onderzoek, dat circa dertig procent van de ondervraagden geen handig overzicht maakt van zijn financiële situatie. Gelukkig nemen velen wel maatregelen om grip te krijgen op het huishoudboekje. 

Budgetteren voor inzicht en overzicht

Volledig scherm
© SNS

In totaal maken één op de drie mannen en één op de vier vrouwen geen gebruik van de mogelijkheden om hun persoonlijke inkomsten en uitgaven te plannen en budgetteren. En dat is opvallend. Het creëren van inzicht en overzicht is namelijk juist een van de meest genoemde tips om controle te houden op je financiën. Zo verklein je de kans dat je in de financiële problemen komt aanzienlijk. En tegelijk neem je een belangrijke oorzaak weg voor zorgen, stress en slapeloze nachten. Zeven op de tien van de ondervraagde Nederlanders maken hier dan ook wél gebruik van, blijkt uit het SNS-onderzoek

Inkomsten en uitgaven in balans brengen met een huishoudboekje

Belangrijke eerste stap op weg naar een meer ontspannen financiële situatie, is een nauwkeurig overzicht van je inkomsten en vaste lasten. Een huishoudboekje gebruiken is een veel genoemde tip die respondenten in het onderzoek van SNS deelden. Je kunt daar een papieren boekje voor gebruiken, of bijvoorbeeld Microsoft Excel. Maar er zijn ook veel online huishoudboekjes beschikbaar die het opstellen van een helder overzicht erg makkelijk maken. En als er iets in je financiële situatie verandert, kun je deze aanpassingen hier ook heel eenvoudig verwerken. Bewaar voor het maken van een volledig overzicht ook de bonnen van al je contante betalingen.

Een spaarbuffer maken om onverwachte tegenvallers op te vangen

Liefst 88 procent van de ondervraagden in het SNS-onderzoek spaart om tegenvallers op te vangen. Als je precies weet wat er elke maand binnenkomt en uitgaat aan vaste kosten, weet je ook hoeveel geld je kunt besteden aan andere zaken. Als je een deel van dit bedrag op een spaarrekening zet, bouw je een buffer op. Die kun je aanspreken bij een onverwachte tegenvaller, maar natuurlijk ook als je eindelijk eens die verre reis wilt maken of iets anders moois wilt kopen.

Achteraf betalen vermijden en goede afspraken maken met jezelf

Om maatregelen te kunnen nemen, is het essentieel dat je goede afspraken maakt met jezelf. Bepaal daarom je maandelijkse of wekelijkse je maximaal te spenderen budget, en geef niet meer uit, tenzij er een écht goede reden is. Een kwart van de Nederlanders vermijdt dan ook achteraf betalen om controle over zijn geldzaken te houden. En door je vaste betaalverplichtingen op tijd na te komen, bijvoorbeeld met een automatische incasso, bespaar je jezelf veel gedoe, onrust en eventuele extra (incasso)kosten. Als je schulden opbouwt kost dat extra geld, en verklein je dus eigenlijk je toekomstige budget.

 Word een bespaarexpert, of schakel er één in

Kijk, als je vindt dat je te weinig speelruimte hebt, liever eens kritisch naar je (vaste) uitgaven. En zoek dan naar mogelijkheden om die terug te snoeien. Denk aan bijvoorbeeld abonnementen voor mobiele telefoon of, internet en aan je energieleverancier. Door deze aanbieders te vervangen door een goedkoper alternatief kun je flink wat geld besparen. En wees eerlijk als je iets koopt: heb je die nieuwe mobiele telefoon of dat paar schoenen echt nodig? Natuurlijk is het lang niet altijd even makkelijk om zelf slimme bespaarmogelijkheden te vinden. Enkele SNS winkels zijn daarom gestart met een Bespaarexpert die jou hier persoonlijk advies voor kan geven. Vraag ernaar bij je lokale SNS winkel.

Over SNS

SNS zet zich ervoor in om Nederland financieel gerust te maken. Bijna iedereen maakt zich namelijk wel eens zorgen over geldzaken. Wij snappen dit en helpen je graag. Daarom vind je hier nu ook dit dossier Gerust over geld.

Verandert er iets in je persoonlijke situatie? Kijk dan op snsbank.nl voor tips om je financiën slim te regelen. Of vraag advies in je lokale SNS winkel.