Volledig scherm
© anp

VN: IS gebruikt honderden gezinnen in Falluja als schild

Islamitische Staat gebruikt in Falluja honderden gezinnen als menselijk schild tegen de Iraakse oprukkende regeringstroepen. In het centrum van de belegerde stad hebben al meerdere burgers de dood gevonden door zware bombardementen van het leger, meldt de UNHCR op gezag van ooggetuigen. Onder de slachtoffers is een gezin van zeven personen waarvan niemand gespaard bleef.

Quote

Zo'n 50.000 burgers zitten tussen twee vuren en vluchten is onmogelijk

Secretaris-generaal UNHCR
Volledig scherm
Secretaris-generaal Jan Egeland © anp

Ongeveer 3700 mensen hebben Falluja kunnen ontvluchten, vernam de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties van getuigen ter plaatse. IS-strijders verschuilen zich in het hart van de stad achter achtergebleven burgers.

IS probeert volgens de UNHCR burgers te beletten de stad te verlaten. Strijders van de extremistische beweging zouden, wanneer ze zich uit een gedeelte van de stad terugtrekken, de burgers vandaar meevoeren naar delen van de stad die nog wel in hun handen zijn.

Humanitaire ramp
Volgens hulpverleners voltrekt zich in Falluja een humanitaire ramp, liet de Noorse Vluchtelingenraad dinsdag weten. Zo'n 50.000 burgers zitten tussen twee vuren en vluchten is onmogelijk, zei secretaris-generaal Jan Egeland van de Noorse hulporganisatie. Uit de buitenwijken van de stad hebben nog geen zeshonderd gezinnen de wijk weten te nemen. Slechts één gezin uit de binnenstad is daarin geslaagd, vernam de NRC.

De achterblijvers hebben aan alles gebrek, lieten ooggetuigen aan de NRC weten. In Falluja zou extreme hongersnood dreigen.

Volledig scherm
© REUTERS

Jezidi-vrouwen
De oprukkende regeringstroepen hebben in Falluja twee jezidi-vrouwen bevrijd uit handen van IS. De vrouwen verkeerden waarschijnlijk in gevangenschap van IS sinds de extremistische beweging in de zomer van 2014 Sinjar en omstreken veroverde en duizenden jezidi's wegvoerde.

Er worden mogelijk nog veel meer jezidi's vastgehouden, denkt het Iraakse parlementslid Vian Dakhil, zelf ook jezidi. IS beschouwt de leden van de etnische minderheid, die een heel eigen geloof aanhangen, als duivelsaanbidders.

Volledig scherm
© REUTERS