Volledig scherm
Jan Roos © ANP

VNL wil mes in aantal publieke zenders

VoorNederland pleit voor het snoeien in het aantal publieke tv- en radiozenders: er moet nog slechts één tv-kanaal  en één radiozender overblijven. Dat schrijft de partij in het verkiezingsprogramma dat het vandaag presenteert.

Quote

De verzuiling is voorbij, de omroepen kunnen verdwijnen

Jan Roos

,,De verzuiling is voorbij, de omroepen kunnen verdwijnen,'' schrijft lijsttrekker Jan Roos. VNL werpt zich in haar programma verder vooral op voor de beroepsbevolking via belastingverlagingen. Van een vlaktaks (25 procent) tot een één BTW-tarief van 15 procent. Ook moet volgens de partij er een belastingvrije voet van 10.000 euro komen. Roos pleit verder voor 10 procent lagere accijnzen, geen beperking van het aantal koopzondagen en stelt de AOW-leeftijd vast op 67 jaar. Op het gebied van zorg moet volgens VNL het eigen risico worden verlaagd met 50 euro.

Verkeersboetes
De EU moet 'terug  naar de kern': alleen economische samenwerking. Ook moet symbolisch de EU band wat worden bekoeld: alle EU-vlaggen moeten van overheidsgebouwen verdwijnen. De partij - die in de peilingen 1 tot 2 zetels haalt - wil verder dat de euro wordt opgesplitst in een zuidelijke en een noordelijke munt. Op het gebied van infrastructuur pleit Roos voor 'meer wegen', waarop bij snelwegen overal 130 kilometer per uur mag worden gereden. De hoogte van verkeersboetes moet bovendien omlaag.

Quote

Men schiep in verkie­zings­tijd verwachtin­gen bij de bevolking, maar stelde keer op keer teleur

Jan Roos

Puntenpaspoort
VNL pakt verder veel ruimte voor defensie en veiligheid. Het wil 1 miljard besteden aan de politie en inlichtingendiensten en 5 miljard naar defensie. Gevangenissen moeten worden versoberd en de salarissen van agenten en militairen moeten omhoog. Ook pleit de partij voor een 'puntenpaspoort': mensen met twee paspoorten kunnen hun Nederlandse verliezen als ze strafbare feiten plegen.

Opvallend is verder dat VNL pleit voor een ceremoniële rol voor de koning, naar Zweeds model. Jan Roos - niet gehinderd door politieke voetstappen- schrijft in het voorwoord: ,,Als het aankomt op de grote vraagstukken van onze tijd - immigratie, veiligheid, zorg, EU en uiteraard de economie- blijken de gevestigde partijen geen antwoorden te hebben. Men schiep in verkiezingstijd verwachtingen bij de bevolking, maar stelde keer op keer teleur. Politieke correctheid, vriendjespolitiek, gebrek aan durf, leugens en simpelweg het ontbreken van ideeën hebben gezorgd voor stilstand en sociaal verval.''