Volledig scherm
© anp

Volop likes én kritiek voor 'uitzwaaidag' Sylvana Simons

Ruim 16.000 mensen beloven op Facebook dat ze begin december aanwezig zijn bij een 'uitzwaaidag' voor presentatrice en DENK-politica Sylvana Simons (45). Volgens de initiatiefnemers van de opmerkelijke evenementpagina is de voormalig TMF-vj niet welkom in Nederland, omdat ze Hollandse gewoontes zou haten. De harde actie stuit op stevige kritiek van vrienden én vijanden van Simons.

Quote

Ik zie alleen maar onwetend­heid, angst en vooral hypocrisie

Facebookreactie

Hoewel Sylvana's politieke ambities de aanleiding lijken te zijn voor de actie, zijn de sympathisanten vooral boos over haar afkeuring van het fenomeen Zwarte Piet. Volgens Simons is het verkeerd dat het hulpje van Sinterklaas een donkere kleur heeft, maar dat vinden de initiatiefnemers van de actie traditieschennis. Daarom moet Sylvana de dag na Sinterklaas' intocht het land uit, menen ze.

Hoewel het beledigende berichten en likes regent op de pagina, zijn de tegenstanders van de actie ook volop aanwezig. Zij hekelen onder meer de taalvaardigheid van de mensen die Simons willen zien vertrekken. ,,Het valt mij op dat de mensen die hier de Nederlandse cultuur verdedigen niet eens foutloos hun eigen taal kunnen gebruiken'', schrijft iemand.

Haat
Anderen maken zich zorgen over het openlijke racisme waarmee de pagina volgens hen doorspekt is. ,,Mensen, jullie maken Nederland straks onveilig'', schrijft iemand. ,,Door dit hele gedoe van racisme veroorzaken jullie haat tussen bevolkingsgroepen.'' Iemand anders vult aan: ,,Met kortzichtigheid beroof je alleen jezelf van perspectief. Ik zie alleen maar onwetendheid, angst en vooral hypocrisie.''

Ook prominenten op Twitter spreken schande van de pagina. ,,Als je de reacties ziet dan kun je Sylvana Simons' eigenzinnige keuze alleen maar bewonderen'', schrijft oud-politica Femke Halsema. ,,De reacties op Sylvana zijn inmiddels zum kotzen'', vult journaliste Wouke van Scherrenburg aan.

Quote

Samenleven betekent niet dat één groep dominant is en dat anderen zich daarnaar te schikken hebben

Sylvana Simons

Frisse wind
Simons maakte vorige week bekend dat ze zich verkiesbaar stelt voor de partij DENK. Ze gaat zich inzetten voor thema's die haar aan het hart gaan, zoals anti-racisme en emancipatie. ,,Samenleven betekent niet dat één groep dominant is en dat andere groepen zich daar maar naar te schikken hebben'', zei ze. ,,Samenleven betekent respect en oog voor issues die ons allemaal aanspreken.''

DENK, door Simons 'een frisse wind in een dorre woestijn' genoemd, is de nieuwe politieke partij van Selçuk Öztürk en Tunahan Kuzu. Het tweetal zat eerder in de Tweede Kamer voor de PvdA, maar werd in 2014 uit de fractie gezet omdat ze zich niet konden vinden in, en kritiek hadden op, het immigratiebeleid van minister Lodewijk Asscher.

Tijdens een debat riep Öztürk 'moge Allah je straffen' tegen collega Ahmed Marcouch, woorden die PvdA-leider Diederik Samsom later 'bedreigend' noemde.