Volledig scherm
Een van de twee modelwoningen in Costa Rica. Meer vakantiehuizen zijn er niet gebouwd. © Internet

Voor 26 miljoen euro erin geluisd

Centurion Vastgoed haalde 26 miljoen euro op bij investeerders voor vakantiehuisjes in Costa Rica, die er nooit kwamen. De drie directeuren staan vandaag voor de rechter, maar de circa 700 gedupeerden willen meer.

Over Ferdinand S. zegt een investeerder: ,,Die verkoopt nog een tweepersoons bed aan de paus." Samen met Patrick de R. en Charles van E. maakt S. tussen 2009 en 2014 een kleine 700 mensen warm voor een investering in Centurion Vastgoed. Het fonds zegt in Costa Rica vakantieresorts te bouwen met een rendement van 8 procent.

Jaren later komen de investeerders erachter dat ze in een zeepbel hebben geïnvesteerd. Op twee modelwoningen na blijven de bouwgronden in Costa Rica kaal, terwijl vanuit het kantoor van Centurion Vastgoed in Arnhem tonnen de deur uit vliegen. Vanaf 2011 worden nieuwe investeringen ook ondergebracht in privébedrijfjes van de bestuurders.

Piramidefonds
Zowel de Autoriteit Financiële Markten als het Openbaar Ministerie spreken van een klassiek piramidefonds. Beleggers van het eerste uur werden betaald met de inleg van nieuwe beleggers. In totaal is er 26 miljoen euro ingelegd, becijferde het OM.

Ferdinand S., Patrick de R. en Charles van E. staan vandaag en morgen voor de rechter in Almelo. Het is enige genoegdoening voor de vele Nederlanders die hun geld in rook zagen opgaan. Maar de gedupeerden, verenigd in een stichting, gaan verder. Afgelopen week diende advocaat Jan Willem van der Velden een tuchtklacht in tegen de Arnhemse vestiging van VWGNijhof registeraccountants.

Volgens gedupeerden gaven accountants Van der Rijt en Van Mullem tegen beter weten in vertrouwenwekkende rapporten af. De accountants waren sinds de start van Centurion Vastgoed nauw bij het project betrokken, blijkt uit de klacht. Hun 'assurance rapporten' werden soms in honderdvoud aan beleggers verstrekt. Investeerders konden ook telefonisch contact opnemen met het accountantskantoor.

Cocaïneverslaving
De betrokkenheid ging zelfs zo ver dat accountant Van Mullem in 2013 zeven maanden de taken van een directeur waarnam, toen die werd behandeld voor een cocaïneverslaving. De accountant had moeten weten dat het niet goed zat met het bedrijf. Zo meldde de FIOD in april 2013 dat bestuurder De R. eerder betrokken was bij beleggingsfraude en strafrechtelijk werd aangepakt. In de kantlijn van een mail aan Van der Rijt stond 'Piramide'.

Advocaat Jan Willem van der Velden is verbijsterd. ,,Hoeveel rode vlaggen moet een accountant zien voordat hij zijn werk neerlegt en degenen waarschuwt die vertrouwen op zijn misleidende verklaringen?"Accountant Van der Rijt wil niet reageren op de aantijgingen. ,,Wij geven geen enkel commentaar.''