Volledig scherm
© anp

Voor miljoenen aan V&D-bonnen in omloop

De V&D heeft voor 9,5 miljoen euro aan cadeaubonnen in omloop. Dat meldt de NOS. Klanten kunnen de bonnen niet inleveren, omdat het concern uitstel van betaling heeft gekregen.

Volledig scherm
© anp

Volgens een woordvoerder van V&D heeft de Amerikaanse eigenaar Sun Capital nog geen toestemming gegeven om de bonnen aan te nemen. Veel mensen hebben als kerstgeschenk een bon van V&D ontvangen. Bij de cadeaubonnenwinkel Tintelingen komen vragen binnen van klanten over wat ze met hun bon moeten doen. Andere ondernemers spelen handig in op deze vraag en bieden aan dat klanten hun cadeaubonnen ook bij hun kunnen besteden.

,,Veel klanten hebben een V&D-cadeaukaart uitgekozen en ontvangen. Helaas weten wij momenteel niet meer dan de berichten in de media", is er op een bandje te horen.

Het beleid zorgde woensdagochtend in verschillende winkels voor ontevreden klanten. Zo ontstond er in de Haagse vestiging knallende ruzie tussen een klant en een medewerker. Om te voorkomen dat het V&D-personeel wordt belaagd door boze klanten, krijgt de klantenservice extra beveiliging.

Leveranciers
Niet alleen de klanten zijn de dupe van de problemen bij V&D, ook de leveranciers zitten met de handen in het haar. Mode-ondernemersorganisatie Modint laat weten dat de schade waarschijnlijk in de miljoenen loopt. ,,Maar belangrijker nog: in het nieuwe seizoen dreigt omzet verloren te gaan", aldus voorzitter Han Bekke tegen de NOS. 

,,Wat je ook van V&D vindt, het is toch een behoorlijk bedrijf met 62 winkels. Dat hakt erin bij leveranciers", zegt Bekke. Toch kwam de grootste klap voor de leveranciers al begin dit jaar, toen V&D plots in grote financiële problemen raakte. Volgens Bekke hadden leveranciers nu wel verwacht dat V&D uitstel van betaling zou krijgen. Desalniettemin breekt nu een onzekere tijd aan voor de leveranciers. 

Uitstel
Woensdag maakte V&D bekend uitstel van betaling te hebben gekregen. Slecht nieuws voor de winkelketen, zeggen deskundigen, omdat het aanvragen van uitstel vaak de voorbode is van een faillissement. De winkels van V&D en restaurants van La Place blijven open, maar de webwinkel sluit voorlopig.

Lees al onze artikelen over de crisis bij V&D in ons dossier.