Volledig scherm
De kerstmarkten in Duitsland, zoals hier in Dusseldorf, zijn erg populair. Toch blijven veel Nederlanders dit jaar thuis. © ANP

'Voorlopig niet naar de kerstmarkt in Duitsland'

Parijs of de kerstmarkt laten we even links liggen. Maar ook in eigen land achten we het niet echt veilig. Bijna 70 procent van de mensen die door het AD zijn ondervraagd, vrezen een aanslag in Nederland.

De aanslagen in Parijs doen iets met het veiligheidsgevoel van mensen, dat is wel duidelijk. Bijna de helft van de mensen voelt zich onveiliger, ook 2 weken nadien. Wat opvalt is dat vrouwen (55 procent) zich vaker onveiliger zeggen te voelen dan mannen (35 procent). Dertigers hebben meer de bibbers dan 70-plussers: 51 procent om 39 procent.

Of iemand in een stad of een dorp woont, maakt weinig uit voor het veiligheidsgevoel. Misschien wel de opvallendste conclusie: mensen die het nieuws goed volgen, zijn een stuk banger dan mensen die nooit een krant openslaan. Van de nieuwsjunks voelt 58 procent zich minder veilig, van de mensen die het nieuws niet of nauwelijks volgen slechts 32 procent.

Illusie
Zeven op de tien mensen rekenen op aanslag hier. De illusie dat Nederland blijft gevrijwaard van een aanslag, hebben de meeste mensen niet. Zeven op de tien Nederlanders noemen een aanslag waarschijnlijk. Dat is over de gehele linie zo: man en vrouw, jong en oud, dorp en stad.

Het enige grote verschil is zichtbaar tussen de mensen die wel en niet het nieuws volgen. Wederom zijn de geïnteresseerde mensen een stuk pessimistischer. Van de mensen die de actualiteit volgen rekent 78 procent op een aanslag, van de mensen die dat niet doen 49 procent.

Extra alert 
In Parijs waren 2 weken geleden terrassen en een concertzaal het doelwit van terroristen, in Hannover werd de voetbalwedstrijd Duitsland-Nederland afgelast vanwege terreurdreiging en het centrum van Brussel werd bewaakt door militairen.

Toch mijden de meeste Nederlanders niet bepaalde plekken. Zij die dat wel doen, mijden vooral drukke plekken en voetbalstadions en concertzalen in het bijzonder. ,,Ik ga niet naar de Markthal in Rotterdam nu, sowieso even niet naar markten," zegt een respondent. Een ander: ,,Kerstmarkten in Duitsland." Of: ,,Plaatsen met veel mensen in landen die militair actief zijn in Syrië."   

Meedoen aan strijd? 
Moeten er Westerse 'boots on the ground' komen in Syrië en Irak om IS te verslaan? 41 procent van de ondervraagden vindt van wel. Maar als wordt gevraagd of er ook Nederlandse militairen met die grondtroepen moeten meevechten, is nog maar 33 procent voorstander. Voorlopig is het sturen van dergelijke troepen vanuit de VS, Frankrijk of Nederland nog ver weg, de politiek loopt er niet warm voor.