Volledig scherm
PREMIUM
Ellen Støkkken Dahl (l.) en Nina Brochmann schreven 'Het is een wonder daaronder', een boek over de vagina. © Anne Valeur

Vraag het de vagina

Alles wat je altijd wilde weten over de vagina maar nooit durfde te vragen. De Noorse artsen Ellen Støkken Dahl (25) en Nina Brochmann (29) schreven er een boek over: ‘Het wonder daaronder’. De vagina in veertien vragen’, voor haar en voor hem.

WAT ZIJ MOET WETEN

Volledig scherm
© shutterstock

1. Je schaamhaar: scheren of laten groeien?

Schaamhaar heeft een functie, al is die klein. Het vergroot de seksuele gevoeligheid. Wrijft iemand over de haren, dan zal de buiging ervan een signaal afgeven aan het haarzakje, en dat stuurt een bericht door naar het zenuwstelsel.

2. In pornofilms komt een vrouw al klaar als een man aan haar borsten zit. Waarom lukt dat gewone vrouwen niet?

De meeste vrouwen komen niet vaginaal klaar, maar pas als de clitoris wordt gestimuleerd. Het gros van de vrouwen heeft af en toe een ontlading tijdens de seks. Hoe gemakkelijk je tot een orgasme komt, is geregeld in de genen. Uit studies blijkt zelfs dat de genen voor de helft bepalen hoe vaak je kunt klaarkomen tijdens soloseks.

3. Waarom denk ik soms aan een boodschappenlijstje tijdens seks?

Een vrouw kan fysiek opgewonden raken, zonder dat ze in haar hoofd aan seks denkt. Lust ervaren in hersenen én onderlijf, komt maar 25 procent van de tijd voor. Dat betekent dat onze vagina en onze hersenen tegelijk stimulatie nodig hebben. Denk aan een fijne omgeving, aangeven wat je opwindt, je partner betrekken in je onzekerheden. Het orgasme van de vrouw volgt pas als zij zich lichamelijk en geestelijk comfortabel voelt.