Volledig scherm
Minister Bussemaker strijdt voor gelijke rechten. © ANP

Vragen in Kamer over subsidiebehoud homoclub

In de Tweede Kamer zijn dinsdag nogal wat vragen gerezen over het besluit van minister Jet Bussemaker (Emancipatie) om de subsidie aan Hart van Homo's niet in te trekken. Volgens haar is niet gebleken dat de christelijke organisatie probeert homo's over te halen geen seks te hebben.

Ook ontmoedigt de club homo's en lesbiennes niet om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht. D66, VVD en GroenLinks geloven het niet zo en ook de PvdA plaatste vraagtekens. Enkele partijen in de Tweede Kamer uitten een maand geleden kritiek op de organisatie omdat die tot seksuele onthouding zou oproepen.

Acceptatie
Bussemaker zei dat ze de subsidie wel zou intrekken als Hart voor Homo's aandrong op een seksloos leven. Maar ze heeft tijdens een gesprek met de organisatie begrepen dat Hart voor Homo's jongeren wil helpen met de acceptatie van zichzelf, zonder ze één bepaalde levenswijze op te dringen.

,,Het zou verkeerd zijn als ze dat als enige oplossing aandroegen'', erkende Bussemaker. De bewindsvrouw vindt het erg belangrijk dat de organisatie om te beginnen streng-christelijke scholen kan binnenkomen om homoseksualiteit bespreekbaar te maken.

Halfhartig
Pia Dijkstra van D66 vindt het prima dat mensen op een bepaalde manier over seksualiteit denken, maar overheidssubsidie is dan volgens haar niet op zijn plaats. Verschillende partijen schamperden dat Hart voor Homo's informatie op de website recent heeft aangepast. Volgens GroenLinks wordt er gewoon een beetje teruggekrabbeld van een eerder standpunt. ,,Halfhartig'', vindt de VVD, die erbij blijft dat de subsidie moet worden ingetrokken en daar in een debat op terug wil komen.

De ChristenUnie was vol lof voor de ,,ruimdenkendheid en tolerantie'' van Bussemaker, die volgens deze partij ruimte biedt aan een organisatie die een andere kijk heeft op de zaak dan zij.