Volledig scherm
© Thinkstock

Vrouwelijke makaken willen alleen nog 'groepsseks'

Vrouwelijke makaken hebben een oplossing gevonden om hun mannetjes in goede huisvaders te veranderen. Doorgaans springen de mannetjesapen in het paarseizoen van het ene vrouwtje naar het andere. Maar een groep vrouwtjes wil enkel nog paren als de hele groep dat wil.

Volledig scherm
© Thinkstock

Om zoveel mogelijk nageslacht te produceren doen de mannelijke makaken het tussen oktober en januari met zoveel mogelijk vrouwtjes. Maar als ze een goede vader willen worden, moeten ze nadien nog weten bij welke vrouwtjes ze een jong hebben. En dat is geen eenvoudige opdracht. Sommige mannetjes gaan helemaal los, waardoor de harmonie in de hele groep verstoord wordt.

In Thailand hebben de vrouwtjes van een groep makaken daar iets op gevonden. Wetenschappers van de universiteit van Göttingen waren verrast toen de vrouwtjes besloten enkel nog seks te hebben als de hele groep daar zin in had. Op die manier moesten de mannetjes immers één partner uitkiezen.

Makaken vermoorden jongen van rivalen niet, zoals bij sommige andere soorten wel het geval is. Maar ze nemen de vaderlijke rol wel alleen op als ze zeker zijn dat het om hun eigen vlees en bloed gaat.