Volledig scherm
Afghaanse soldaten in gevecht met IS in de regio Nangarhar © EPA

VS bevestigt: IS-kopstuk Umar Chalifa omgekomen bij luchtaanval

Umar Chalifa, een van de regionale commandanten van Islamitische Staat, is vandaag bij een Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan om het leven gekomen. Drie andere IS-terroristen kwamen eveneens bij die aanval om.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie verklaarde dat Chalifa verantwoordelijk werd gehouden voor diverse aanslagen, met name in Pakistan. Zo was hij de regisseur van de aanval op de Bacha Khan University in januari dit jaar, waarbij negentien doden vielen. Ook werd hij verantwoordelijk gehouden voor de gruwelijke aanslag op een school in Peshawar in 2014. Bij die aanval kwamen 130 kinderen om het leven.

Vrijwel tegelijkertijd vertelde CIA-directeur John Brennan dat recente zelfmoordaanslagen in Saudi-Arabië vrijwel zeker het werk zijn van Islamitische Staat. De spionagedienst bestempelt de acties van de terroristen bij de bondgenoot als 'een bijzonder gevaarlijke dreiging". De acties waar het om gaat werden in drie Saudische steden uitgevoerd tijdens de heilige islamitische maand ramadan.

Ook de zogenoemde minister van oorlog van IS, Abu Omar al-Shishani, is dood. Hij zou bij gevechten in de Iraakse stad Shirqat om het leven zijn gekomen. Het nieuwsagentschap Amaq, dat de terroristen steunt, heeft dat meegedeeld. Het Pentagon claimde in maart al dat Al-Shishani, ook wel bekend onder de naam Omar de Tsjetsjeen, was omgekomen. Destijds ontkende IS de dood van zijn topman.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement