Waar groeiden onze Olympiërs op?

Olympische SpelenDe voortekenen liegen niet; de Spelen in Rio zouden wel eens de succesvolste ooit kunnen worden voor Nederland. Ons land is namelijk nietig op een wereldkaart, maar groots in sportprestaties. Waar komen onze olympische helden in Rio eigenlijk vandaan? Waar groeiden ze op? Een overzicht.

Volledig scherm
Brabander Pieter van den Hoogenband won in Sydney tweemaal goud en tweemaal brons. © anp
Volledig scherm
Hans Peter Minderhoud houdt de Zeeuwse eer hoog in Rio. © anp

Wat opvalt, en tegelijkertijd geen verrassing genoemd kan worden, is dat de meeste sporters zijn opgegroeid in Noord- en Zuid-Holland; daar zijn immers de grootste steden te vinden. Beide provincies vaardigen 49 Olympiërs af en zijn daarmee hofleverancier.

In Rio zullen 36 sporters uit Noord-Brabant actief zijn. Of deze provincie de buitensporig goede prestaties van de Spelen van 2000 in Sydney kan herhalen, valt echter nog te bezien. Destijds liet deze provincie met veertien plakken moeiteloos een groot land als Japan achter zich in het medailleklassement. De Brabanders Anky van Grunsven, Leontien van Moorsel en Pieter van den Hoogenband waren in Australië grootgrutters in eremetaal.

Olympische sporters per provincie

Aantal
Noord-Holland 49
Zuid-Holland 49
Noord-Brabant 36
Gelderland 33
Utrecht 21
Overijssel 14
Limburg 10
Groningen 8
Friesland 6
Drenthe 5
Flevoland 4
Zeeland 3

Steden

Volledig scherm
Churandy Martina komt uit Willemstad. © anp
Volledig scherm
Sharon van Rouwendaal groeide op in Frankrijk. © anp

Wanneer we de Olympische sporters indelen per stad, gaat onze hoofdstad Amsterdam fier aan kop met achttien deelnemers. Verhoudingsgewijs staat Rotterdam, qua inwoneraantal tweede stad van Nederland, redelijk laag op de lijst. De Maasstad vaardigt vijf Olympiërs af, evenveel als middelgrote steden als Leiden, Haarlem en Nijmegen.

Een opvallende naam in het stedenlijstje is Willemstad. Vier Olympische sporters zijn opgegroeid in de hoofdstad van Curaçao. De goedlachse Churandy Martina is de bekendste exponent van dit Caribische eiland. Op de Spelen van 2012 in Londen haalde hij de finale van de 100 meter. Met zijn recente Europese titel op het koningsnummer van de atletiek toonde Martina aan ook in Rio hoge ogen te kunnen gooien.

Er zijn meer Olympiërs opgegroeid buiten de Nederlandse landsgrenzen. Zwemster Sharon van Rouwendaal sleet haar eerste levensjaren in het Franse stadje Périgueux. De tafeltennissters Li Jiao (Qingdao) en Li Jie (Chengdu) groeiden op in China, terwijl Sifan Hassan tot haar vijftiende in Ethiopië woonde. Hockeyer Sander Baart heeft een Belgische moeder en komt uit Edegem, nabij Antwerpen.

Olympische sporters per stad

Aantal
Amsterdam 18
Utrecht 8
Den Haag 7
Leiden 5
Rotterdam 5
Nijmegen 5
Groningen 5
Apeldoorn 5
Haarlem 5
Schiedam 4
Almelo 4
Amstelveen 4
Willemstad 4
Eindhoven 3
Naarden 3
Wageningen 3
Breda 3
Dordrecht 3
Maastricht 3