Volledig scherm
PREMIUM
President Rutte en president Poetin. © EPA

Waarschuwing Europa: beveilig je computer

Russische hacksDe Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwen Europa: Russische hackers zullen proberen verkiezingen te verstoren. Nederlandse politici, hun medewerkers en familieleden doen er goed aan mailboxen en computers grondig te beveiligen.

Quote

Als ik bij de chris­ten-democraten zat, zou ik me zorgen maken

Mark Lowenthal, oud-topanalist CIA

De boodschap is duidelijk in het openbaargemaakte deel van een rapport van de veiligheidsdiensten CIA, FBI en NSA: ,,Moskou zal de lessen die het leerde van zijn campagne gericht op de Amerikaanse presidentsverkiezingen toepassen op toekomstige beïnvloedingspogingen in de Verenigde Staten en de rest van de wereld, ook tegen Amerikaanse bondgenoten en hun verkiezingsprocessen."

Voormalig inlichtingenmedewerkers herkennen in die stevige bewoordingen grote dreiging en waarschuwen dat Nederlandse, Duitse en Franse politieke partijen maatregelen moeten nemen in de aanloop naar verkiezingen in die landen. ,,Als ik bij de christen-democraten zat, zou ik me zorgen maken," zegt Mark Lowenthal, oud-topanalist van de CIA.

Stagiairs
Susan Hennessey, ex-advocaat van geheime dienst NSA: ,,Het gevaar wordt niet voldoende erkend. Men denkt al snel: mijn e-mail is gehackt, maar ach, ik werk niet bij de overheid." Maar de Russen hebben het niet alleen gemunt op computers in overheidsgebouwen en partijkantoren, of mailboxen van top-politici en hoge ambtenaren. In de VS kregen ook relatief onbeduidende medewerkers, stagiairs, familieleden, advocaten, zakenpartners, accountants, lobbyisten, ngo's en denktanks phishing e-mails, die bijvoorbeeld leken op een bericht van Google. Zo hopen de inbrekers brokjes gevoelige informatie te vinden, en uiteindelijk bij de account van een grotere vis uit te komen.

Lees verder onder de foto.