Volledig scherm
© anp

Waarschuwing Rutte na 175 aangiftes om Turkse spanningen

Bij de Nationale Politie zijn in totaal 175 aangiftes binnengekomen in verband met de spanningen in de Turkse gemeenschap. Dat heeft premier Mark Rutte vanmiddag gezegd. Hij zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden en actie te ondernemen waar nodig.

Quote

Als we aanwijzingen zouden hebben dat de Turkse autoriteiten erachter zitten, en we kunnen dat aantonen, zullen we volgende stappen zetten

Mark Rutte

Volgens Rutte lag de piek in juli, vlak na de mislukte coup van 15 juli in Turkije. De afgelopen weken kwamen er minder aangiftes binnen. Gisteren werd al bekend dat in Rotterdam ruim tachtig aangiftes waren gedaan. Rutte zei dat mensen ook anoniem of afgeschermd aangifte kunnen doen. Bijvoorbeeld als zij geen aangifte durven te doen omdat ze vrezen dat dit uitlekt.

In de ministerraad is opnieuw gesproken over de onrust in de Turks-Nederlandse gemeenschap. Er zijn geen bewijzen voor directe inmenging van de Turkse regering in ons land, aldus Rutte, maar het kabinet let daar wel op: ,,We zijn er heel scherp op. Als we aanwijzingen zouden hebben dat de Turkse autoriteiten erachter zitten, en we kunnen dat aantonen, zullen we volgende stappen zetten en daar zullen we ook niet voor schromen."

Kiezen
Hij zei verder dat hij niet van Turkse Nederlanders verwacht dat zij de banden met het land van hun voorouders geheel doorsnijden. Maar hij wil wel dat ze ondubbelzinnig een keuze maken voor Nederland en niet dat spanningen uit Turkije worden geïmporteerd.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan houdt de in de VS wonende geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep. Gülen-aanhangers worden sindsdien steevast terroristen genoemd door Ankara.