Volledig scherm
PREMIUM
© Shody Careman

Wat spuiten ze eigenlijk in je baby?

ColumnNynke de Jong schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt.

Quote

Verder is het toch een kwestie van kusje erop

Het klinkt kazig, maar het is wel zo: je wilt als ouder het beste voor je kind. Maar wat is dat? Moeten ze zelf de wereld ontdekken? Maar wat doe je dan als je peuter nieuwsgierig wil ontdekken wat er gebeurt wanneer je lego opeet?

Je probeert de schijf van vijf erin te proppen, je doet ze warme jasjes aan en verder is het toch een kwestie van kusje erop en opletten met oversteken en 'nee, dit is geen wortel, dit is oranje friet'.

Maar er zijn er steeds meer bij wie de bezorgdheid over de gezondheid van de kinderen nogal opmerkelijke vormen begint aan te nemen. Ouders die hun vraagtekens zetten bij vaccineren. Want wat spuiten ze eigenlijk in je baby?

We kenden al de ouders die dat niet doen omdat hun geloof het niet toestaat. Maar daarnaast heb je steeds meer hoogopgeleide ouders die een rondje hebben gegoogeld en ineens argwanend richting het consultatiebureau benen, omdat ze denken dat een kind autisme oploopt door die prikken.

Dit weekend publiceerde de Happinez een blog over dit onderwerp.

Daarin werd gesteld dat enge ziektes zoals polio in Nederland niet meer voorkwamen door verbeterde voeding en hygiëne. En dat mazelen krijgen helemaal niet zo erg was. En dat ziek zijn sowieso niet zo erg was. Gewoon goed uitzieken en gezond eten. Er werd zelfs gesteld dat vaccinaties vooral bedacht waren, omdat ouders geen tijd en zin meer hebben om thuis te blijven bij hun zieke kinderen. Dat had een arts gezegd.

Hoe heette die arts? Dokter Bibber?

Het is onderzocht: er is geen verband tussen vaccinaties en autisme. En polio is in Nederland verdwenen door die vaccinaties, niet door douchegel. En aan mazelen kun je doodgaan.

Ik kan dit allemaal zeggen, maar die anti-vaccinatiebrigade zal schamper mijn feiten terzijde leggen. Want ze hebben zelf heel iets anders gehoord van de zus van een vriendin die iets op Facebook had gelezen. En dat zou allemaal prima zijn, als het om hun eigen gezondheid zou gaan. Maar het gaat hier om de gezondheid van baby's. En er is geen stronk prei die hen beschermt zoals vaccinaties dat doen.