Volledig scherm
PREMIUM
© AD

We zeggen te vaak sorry

Geen zinZeg geen honderd keer per dag 'sorry': het heeft geen zin en het maakt de dingen alleen maar erger. Dat zegt een Amerikaanse psycholoog, die onze 'sorry's' twintig jaar bestudeerde. En als je het zegt, laat er dan nóóit een 'maar' op volgen!

Volledig scherm
Sorryprofessor Harriet Lerner. © RV

Let er eens op en je zal zien: we zeggen de hele dag door 'sorry'. Een minuutje te laat op het werk? 'Sorry, ik had file.' Een mailtje dat je pas na twee dagen beantwoordt? 'Sorry dat ik je nu pas terugmail.' Een collega voor wie je vergat de deur open te houden? 'Oei sorry, ik lette even niet op.' We zeggen het zó vaak, dat het geen enkele betekenis meer heeft.

Degene die het zegt, kan het weten: het is psychologe Harriet Lerner, die van excuseren al twee decennia haar vak maakt en daarmee wereldautoriteit is. Ze heeft er pas weer een boek over geschreven: Why won't you apologize? ,,Ofwel doen we het helemaal niét, of we doen het te veel", zegt Harriet Lerner. ,,Vooral vrouwen hebben van dat laatste een handje."

Hoe dat komt, is onduidelijk. Lerner ziet vier mogelijke redenen. Eén: ons laag zelfbeeld. Twee: ons onbewust verlangen om kritiek te pareren nog voor die gegeven wordt. Drie: onze behoefte om de ander blij te maken. En vier: ons truukje om te laten zien hoe welgemanierd we wel niet zijn.

Wat er ook de reden voor is, over-excuseren is áltijd een slecht idee, zegt Harriet Lerner. ,,Als je maar gewoon de slakom van je buurvrouw een week te laat terugbrengt, zeg dan geen honderd keer 'sorry' op een manier alsof je net haar kat hebt overreden. De sorry's zullen jullie communicatie verstoren en je buurvrouw zal je niet meer werkelijk hóren, als je op een dag een echte sorry te zeggen hebt."