We zijn gek op chocola, maar waarom eigenlijk?
Eigenlijk vinden we natuurlijk dat elke dag een goede reden is om een stukje chocolade te eten. Maar vandaag mag het echt. Het is namelijk World Chocolate Day. Maar wat zijn de feiten achter dit verslavende goedje? Waar wordt het gemaakt, over hoeveel chocola gaat het en waarom zijn we er zo gek op? Zes vragen over chocola.
Delen per e-mail
Waar eten ze de meeste chocola?
In Zwitserland wordt de meeste chocolade per persoon geconsumeerd. De Zwitsers eten gemiddeld wel 9 kilo chocola per jaar. Nederlanders zijn iets meer bescheiden met 4,7 kilo per jaar.
Waarom krijgen we geen genoeg van chocola?
Een heerlijk stuk chocoladetaart, een mars, een muffin of toch zo'n brok met zeezout en caramelstukjes? De meeste mensen kunnen geen genoeg krijgen van dit bruine (of witte) goud. Waarom eigenlijk? Volgens gezondheidsexpert Dr. Samefko Ludidi heeft dat verschillende redenen. Eén daarvan is suiker.
,,We hebben van jongs af aan een voorkeur voor zoet. Neem alleen al de zoete moedermelk. De smaak wordt door onze hersenen geasssocieerd met energie.'' Suiker zorgt er ook voor dat we van melkchocola vaak meer kunnen eten dan van pure chocola. ,,Doordat pure chocola bitter is hebben we minder de behoefte om door te eten.''
Melk, puur of toch wit?
Nederlanders hebben een voorkeur voor pure chocolade. 30,4 procent van alle chocoladeconsumptie is voor puur. Chocolade met vulling volgt op de voet met 28,3 procent.
Word je blij van chocola?
Soms lijkt het wel alsof je je beter gaat voelen van chocola. Volgens Ludidi kan dat komen door serotonine, een stofje dat vrijkomt in de hersenen bij het eten van chocolade. ,,Serotonine voelt aan als een soort beloning, hierdoor voel je je fijn.''
Waar wordt de meeste cacao geproduceerd?
In Ivoorkust en Ghana wordt de meeste cacao geproduceerd, daar wordt in totaal meer dan 2,5 miljoen ton chocola per jaar gemaakt. De laatste tijd wordt geprobeerd om de arbeidsomstandigheden voor cacaoboeren te verbeteren. Zo zet chocoladebedrijf Tony Chocolonely zich in voor 'slaafvrije' chocolade.
Is chocola gezond?
Behalve dat er naast cacao ook veel suiker en vet in zit, is het volgens Ludidi ook gezond. ,,In cacao zitten veel flavonoïden, een plantaardig stofje met een ontstekingsremmende werking. Dit stofje geeft overigens de bittere smaak aan cacao en zit verder bijvoorbeeld ook in groene thee.''
Ludidi raadt daarom één stukje chocola per dag aan. Zolang je maar niet overdrijft. ,,Cacao op zich heeft een gezond effect, want het is goed voor hart en bloedvaten. Maar alles met mate. Mijn moeder zei altijd: alles waar 'te' voor staat is niet goed.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Coronabeleid gaf griep de nekslag: nul officiële gevallen
Terwijl de coronapandemie voortwoekert, kreeg de griep deze winter in Nederland geen voet aan de grond. Er zijn precies nul officiële gevallen. Volgens experts toont dat aan dat ook griepdoden met maatregelen te voorkomen zijn. Of dat wenselijk is, is een tweede. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
‘Chinese hackers vallen wereldwijd duizenden bedrijven aan’
Chinese staatshackers hebben dankzij een gat in Microsofts e-mailplatform Exchange Server wereldwijd honderdduizenden organisaties aangevallen, waaronder ongeveer 30.000 in de Verenigde Staten. Het gaat onder meer om banken, telecomproviders, de politie, nutsbedrijven, ziekenhuizen en lokale overheden. -
PREMIUM
Ondanks pandemie niet meer psychische klachten: ‘Veel mensen zijn prima in staat zich aan te passen’
Corona blijkt veel minder invloed te hebben op de geestelijke gezondheid dan gedacht. De verklaring: veel mensen zijn prima in staat zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. -
Michiel (21) heeft twee banen én een bedrijf : ‘Het ondernemen zit in mijn bloed’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Michiel (21) werkt als bron- en contactonderzoeker bij de GGD (16 uur), bij een grote supermarkt als bezorger (tussen de 18-21 uur) en heeft een eigen bedrijf in bijlessen (2-3 uur per week).
-
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
Politie houdt man (30) aan voor betrokkenheid bij vergismoord op Nijmeegse klusjesman
De politie heeft een 30-jarige man aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vergismoord op de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kilicsoy (49). Het slachtoffer werd op 6 juli op straat in Beuningen doodgeschoten.