Volledig scherm
© Wikimedia Commons

We zijn gek op chocola, maar waarom eigenlijk?

Eigenlijk vinden we natuurlijk dat elke dag een goede reden is om een stukje chocolade te eten. Maar vandaag mag het echt. Het is namelijk World Chocolate Day. Maar wat zijn de feiten achter dit verslavende goedje? Waar wordt het gemaakt, over hoeveel chocola gaat het en waarom zijn we er zo gek op? Zes vragen over chocola.

Waar eten ze de meeste chocola?

In Zwitserland wordt de meeste chocolade per persoon geconsumeerd. De Zwitsers eten gemiddeld wel 9 kilo chocola per jaar. Nederlanders zijn iets meer bescheiden met 4,7 kilo per jaar.

Waarom krijgen we geen genoeg van chocola?

Een heerlijk stuk chocoladetaart, een mars, een muffin of toch zo'n brok met zeezout en caramelstukjes? De meeste mensen kunnen geen genoeg krijgen van dit bruine (of witte) goud. Waarom eigenlijk? Volgens gezondheidsexpert Dr. Samefko Ludidi heeft dat verschillende redenen. Eén daarvan is suiker.

,,We hebben van jongs af aan een voorkeur voor zoet. Neem alleen al de zoete moedermelk. De smaak wordt door onze hersenen geasssocieerd met energie.'' Suiker zorgt er ook voor dat we van melkchocola vaak meer kunnen eten dan van pure chocola. ,,Doordat pure chocola bitter is hebben we minder de behoefte om door te eten.''

Melk, puur of toch wit?

Nederlanders hebben een voorkeur voor pure chocolade. 30,4 procent van alle chocoladeconsumptie is voor puur. Chocolade met vulling volgt op de voet met 28,3 procent.

Word je blij van chocola?

Soms lijkt het wel alsof je je beter gaat voelen van chocola. Volgens Ludidi kan dat komen door serotonine, een stofje dat vrijkomt in de hersenen bij het eten van chocolade. ,,Serotonine voelt aan als een soort beloning, hierdoor voel je je fijn.''

Waar wordt de meeste cacao geproduceerd?

In Ivoorkust en Ghana wordt de meeste cacao geproduceerd, daar wordt in totaal meer dan 2,5 miljoen ton chocola per jaar gemaakt. De laatste tijd wordt geprobeerd om de arbeidsomstandigheden voor cacaoboeren te verbeteren. Zo zet chocoladebedrijf Tony Chocolonely zich in voor 'slaafvrije' chocolade.

Is chocola gezond?

Behalve dat er naast cacao ook veel suiker en vet in zit, is het volgens Ludidi ook gezond. ,,In cacao zitten veel flavonoïden, een plantaardig stofje met een ontstekingsremmende werking. Dit stofje geeft overigens de bittere smaak aan cacao en zit verder bijvoorbeeld ook in groene thee.'' 

Ludidi raadt daarom één stukje chocola per dag aan. Zolang je maar niet overdrijft. ,,Cacao op zich heeft een gezond effect, want het is goed voor hart en bloedvaten. Maar alles met mate. Mijn moeder zei altijd: alles waar 'te' voor staat is niet goed.''