Volledig scherm
Een Nederlandse Apache gevechtshelikopter op het vliegveld van Gao in het noordoosten van Mali © anp

'Weg uit Mali als Duitsers niet met helikopters komen'

Een deel van de Tweede Kamer trekt de steun aan een verlengde missie in Mali in als de Duitsers onverhoopt besluiten geen helikopters naar het West-Afrikaanse land te sturen. De Duitsers gaan de taken van het Nederlandse helikoptercommando overnemen, maar het parlement in Berlijn moet dat besluit formeel nog bekrachtigen.

Quote

Onze steun voor de missie valt weg als de medische evacuaties niet geregeld zijn

Raymond Knops, CDA

In ieder geval VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks geven voorafgaand aan het debat van morgen (donderdag) aan dat zij hun steun intrekken als onze oosterburen niet thuis geven. ,,Wij moeten een garantie geven voor steun, terwijl de Bondsdag zich daar pas 27-28 januari over uit gaat spreken", mokt Joël Voordewind van de ChristenUnie.

Nutteloos
CDA-Kamerlid Raymond Knops noemt het 'een bijzondere situatie' dat het kabinet het parlement in deze positie brengt. ,,De Kamer wordt voor het blok gezet. Onze steun voor de missie valt weg als de medische evacuaties niet geregeld zijn." Volgens VVD'er Han ten Broeke is de missie 'nutteloos' als de Nederlanders alleen een rondje om het kamp kunnen lopen, omdat de risico's van verdere patrouilles te groot zijn zonder helikoptersteun. ,,Er gaan geen Nederlanders de poort uit zonder de keiharde garantie van medevac."

De Nederlanders in Mali hebben nu eigen helikopters die gewonde militairen binnen een uur in een ziekenhuis moeten kunnen krijgen. Maar de transport- en gevechtshelikopters keren begin dit jaar terug naar Nederland. Het kabinet stelt dat de overgang tussen de Nederlandse en Duitse helikopters naadloos zal zijn. De gevechtshelikopters kunnen pas op z'n vroegst op 1 mei gaan vliegen, terwijl Nederland de Apache's in maart al terughaalt. Dan zouden de Nederlanders in Mali minimaal twee maanden verstoken zijn van luchtsteun.

Quote

We hebben serieuze zorgen over het gat dat dan valt. Ik snap niet waarom de regering dat acceptabel acht

Han ten Broeke, VVD

Zorgen
,,We hebben serieuze zorgen over het gat dat dan valt. Ik snap niet waarom de regering dat acceptabel acht", aldus Ten Broeke.  Ook zijn er bij de militaire vakbonden zorgen over de commandostructuur. Nederlanders kunnen nu zelf besluiten om een helikopter de lucht in te sturen. Volgend jaar moet dat via de Duitsers, die eerst toestemming moeten hebben van het hoofdkwartier in Bamako. Voordewind: ,,Als die de telefoon niet opnemen, hebben we een serieus probleem."

De SP zal de verlenging sowieso niet steunen. ,,We hebben een hele waslijst aan bezwaren tegen deze missie", aldus Kamerlid Jasper van Dijk. PvdA-Kamerlid Michiel Servaes heeft geen zorgen over de toewijding van de Duitsers. ,,Met dat land hebben we goede verhoudingen." Hij vertrouwt erop dat de eerdere toezeggingen begin volgend jaar bevestigd zullen worden.