Volledig scherm
Yanis Varoufakis © EPA

Weggestuurde Griekse minister: Europa kan naar geld fluiten

Nu de Griekse schuldenproblematiek Europa weer even hoofdpijn bezorgt, is Yanis Varoufakis niet van het scherm te slaan. De vorig jaar gewipte minister probeert vanaf de zijlijn zijn gelijk te halen: gedeeltelijke kwijtschelding van de Griekse schuldenberg is onontkoombaar.

De timing is welhaast briljant: nu Griekenland weer de hand ophoudt voor een nieuwe injectie uit het vorig jaar zwaarbevochten steunpakket van 86 miljard, heeft Yanis Varoufakis een boek uitgebracht. En de zwakken ondergaan wat ze moeten ondergaan? is de ongetwijfeld retorische vraag die de kaft van de Nederlandse vertaling siert.

Het maakt de zelfbenoemd marxist en motorbink dezer dagen een graag geziene gast in politieke talkshows. Vanzelfsprekend zonder stropdas, maar mét jasje, vertelt hij aan CNN, BBC, Reuters en andere internationale media op weinig subtiele wijze hoe Griekenland 'als een muis' wordt vertrapt door de eurolanden, en Duitsland in het bijzonder. Varoufakis zint op eerherstel, nadat de econoom en speltheoreticus vorig jaar zomer binnen 6 maanden moest opstappen als minister van Financiën. Door zijn eigengereidheid had hij in ijltempo het bloed onder de nagels vandaan gehaald van alle collega-ministers in de Eurogroep. Onder zware druk van een dreigende exit van Griekenland uit de eurozone besloot premier Tsipras hem te wisselen voor de meer ingetogen Tsakalotos. Varoufakis gaat sindsdien door het leven als de sociaal onaangepaste macho-econoom die totaal ongeschikt is gebleken voor de politiek.

Lichtgewicht

Maar Varoufakis laat het er niet bij zitten. Verbaal slaat hij wild om zich heen: zo laat hij niet na te vertellen dat 'onze' mr. Euro Jeroen Dijsselbloem een 'intellectueel lichtgewicht' is die aan de leiband loopt van de Duitse minister Schäuble van Financiën. En daarnaast beweert hij dat er binnen de muren van de geheime Eurogroepvergaderingen allang consensus is dat de Griekse schuldenlast (180 procent van het BBP) deels kwijtgescholden zal moeten worden. Alleen durven de nationale schatkistbewaarders voor de camera's hun kiezers niet te vertellen dat ze kunnen fluiten naar hun uitgeleende centen.

Met zichtbaar genoegen ziet Varoufakis het gelijk langzaam naar hem toe komen rollen. Dijsselbloem en Schäuble mogen dan keer op keer benadrukken dat kwijtschelding er niet in zit, deze financiële hardliners komen steeds meer alleen te staan. Onder meer het Internationaal Monetair Fonds, en sinds dit weekend ook de Duitse vicekanselier Gabriel, zeggen dat de Griekse schuldenlast verlicht moet worden, wil het land ooit weer een gezonde groei kunnen bereiken.

Varoufakis heeft echter meer pijlen op zijn boog. Hij richtte in februari DiEM'25 op, een actiegroep die zich ten doel heeft gesteld Europa transparanter te maken. Te veel besluitvorming in Europa geschiedt volgens hem achter gesloten deuren, oncontroleerbaar voor de burger. Hij heeft al ettelijke malen gedreigd heimelijke opnamen van Eurogroepmeetings online te zetten om zijn aanklacht te staven. Maar doorgepakt heeft hij nog niet.

Boodschap

Zijn kortstondige periode als minister van Financiën heeft Varoufakis de bekendheid gebracht om op grote schaal zijn boodschap te mogen verkondigen. Meningen had hij altijd al, maar het publiek is inmiddels vele malen groter. En dat hij zich inmiddels grof kan laten betalen voor een spreekbeurt - vorig jaar toucheerde hij voor één speech bijna 30.000 euro - is mooi meegenomen. De schoorsteen in huize Varoufakis moet ook roken.

Ter verdediging zegt Varoufakis dat hij de meeste van zijn politieke toespraken gratis of tegen een kleine onkostenvergoeding doet. Dat bedrijven hem soms flink betalen is nodig om zijn onafhankelijkheid te bewaren. Want een blad voor de mond nemen, is aan Varoufakis niet besteed.

  1. Ook buitenlandse aandacht voor nieuws over gezin dat jarenlang in Drentse schuilkelder verbleef

    Ook buitenland­se aandacht voor nieuws over gezin dat jarenlang in Drentse schuilkel­der verbleef

    Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland is er inmiddels volop aandacht voor de ontdekking van een gezin dat minstens negen jaar in een Drentse schuilkelder verbleef. De BBC, de Süddeutsche Zeitung en Kronen Zeitung besteden onder andere aandacht aan de ‘uitzonderlijke situatie', zoals burgemeester Roger de Groot van de gemeente De Wolden het nieuws vanmiddag omschreef tijdens een persconferentie.