Volledig scherm
De ijsbeer nadat het vuurwerk in zijn bek ontplofte © Dmitry Krivenko

Wereldnatuurfonds boos om vuurwerkincident met ijsbeer

Het Wereldnatuurfonds heeft er vrijdag bij de Russische overheid op aangedrongen haar werknemers in de poolgebieden beter te beschermen. Aanleiding is een incident op het eiland Wrangel waarbij een Rus vuurwerk naar een ijsbeer gooide om het dier af te schrikken. De beer dacht dat er voedsel werd gegooid en pakte de voetzoeker op. Direct daarna ontplofte het vuurwerk in de bek van het dier, dat ernstig gewond raakte.

Het incident met de beer gebeurde al enkele maanden geleden, maar onlangs doken beelden op van het incident. De beelden werden gepubliceerd door Galina Oskolkova. Haar zoon werkte op het eiland.

Arbeiders
Russen die in de poolgebieden werken, hebben frequent te maken met ijsberen. De populatie in Rusland wordt geschat op 5000 tot 7000. Het Wereldnatuurfonds wil dat de arbeiders voedselrestanten niet aan dieren voeren en dat hun werkgevers zorgen voor goede bescherming, waaronder alarmsystemen. Op die manier hoeven dieren niet met vuurwerk te worden verjaagd, schrijft The Moscow Times.

De Russische autoriteiten hebben nog niet op het verzoek van het fonds gereageerd. Wel heeft minister Sergei Donskoi, belast met natuurzaken, eerder al een onderzoek gelast naar aanleiding van het incident met de gewonde beer.

Onduidelijk is wat voor een vuurwerk de beer precies in zijn bek genomen heeft en hoe het nu met het beest gaat.

Let op! Onderstaande video kan als schokkend ervaren worden: