Volledig scherm
PREMIUM
Shirin Musa in gesprek over de poster campagne over vrije partnerkeus. © AD/Marco Okhuizen

Wierd Duk peilt de stemming: 'Ik wil zelf mijn partner kunnen kiezen'

Geheime liefdeEen campagne voor vrije partnerkeuze maakt in Rotterdam veel los. Allochtone vrouwen vertellen over hun 'verboden' relaties.

Quote

Dat Tom jonge kinderen heeft en dat die vaak bij hem thuis zijn, dat is voor mijn ouders onoverkome­lijk

Sibel (26)

Al vijf jaar zijn Sibel (26) en Tom (32), uit de buurt van Rotterdam, een paar. Zij Turks, kind uit een gastarbeidersgezin, hij Nederlands. Het is een verboden liefde. ,,Tom is gescheiden met twee kinderen," vertelt de ranke, donkere Sibel terwijl ze koffie serveert. ,,En hij was geen moslim." Zij wist: haar familie zou de relatie nooit goedkeuren. ,,Dit gaat niet werken, dacht ik, en stopte er mee. Maar we hadden een klik. Hij is leuk en een goede jongen. Na een tijdje kwamen we weer bij elkaar."

Tom sprak met een familielid van Sibel en hij nam het islamitische geloof aan. Een tussenpersoon uit de moskee zorgde voor bemiddeling met Sibels geschokte ouders. Tevergeefs. De 'schande' voor de familie is te groot. Sibel, die werkt als boekhoudster: ,,Dat Tom jonge kinderen heeft en dat die vaak bij hem thuis zijn, dat is voor mijn ouders onoverkomelijk."

Ze kennen in hun omgeving wel meer verboden liefdes. Een Koerdisch meisje, vertelt Tom, dat niet met een Afghaanse jongen mag omgaan. ,,Dat wordt door die Koerden als een smet op hun familie-eer gezien." En een Marokkaans meisje met een Nederlandse jongen. Tom, die een baan heeft in de ICT: ,,Die jongen is door een broer van dat meisje in elkaar geslagen." Een paar jaar geleden werd niet ver hier vandaan, in Delfshaven, zelfs een eermoord geplaagd. Sibel: ,,Een man, vader van vier kinderen, vermoordde zijn ex."